Bloggarens guide: Varför blogga?

En blogg är, enkelt förklarat, en webb logg där man dokumenterar, vanligtvis på ett personligt sätt, relevanta händelser, företeelser och nyheter. I mångt och mycket på samma sätt som många skriver i sina anteckningsblock eller dagböcker. Men när det gäller bloggande så är även tiden en avgörande faktor: i regel uppdateras de frekvent (kanske varje dag), och materialet som presenteras har oftast en koppling till det som händer här och nu och är alltså aktuellt i skrivande stund.

Förutom detta så är det även ett öppet format. Runt om på webben kan du hitta bloggar som skriver om i stort sett alla ämnen du kan komma på (och troligen några till). Det finns till exempel bloggar som handlar om stil, fotboll, mat, politik eller personliga händelser och reflektioner. I grund och botten, om du har ett intresse eller ämne som du kan utgå ifrån för att skapa fram texter, repotage, krönikor och/eller inlägg regelbundet så kan det vara något som faktiskt går att bygga en blogg av! Som jag ser det kan skälen att blogga vara lika många som det finns bloggare och det finns därmed säkert mycket mer att säga om detta. Därför finns det också anledning att fundera över varför just du vill blogga. Antalet ouppdaterade bloggar är allt för många där ute och kanske kan orsaken till det delvis vara att man inte valt eller definierat ämnet tillräckligt noga och inte heller ställt sig frågan varför man bloggar.

Vilket än ämnet och skälen till att blogga är så finns det vissa aspekter och åtgärder som kan vara bra att fundera över och ta hänsyn till för att skapa och driva en blogg på ett effektivt och framgångsrikt sätt. Vad jag syftar på kommer jag återkomma till i nästa inlägg i min blogg-guide.

Uppdatering: Man är ju rätt nyfiken av sig så… varför bloggar just du och vilket är ditt ämne/dina ämnen? Skriv gärna en rad.

Läs vidare i artikelserien:
Bloggarens guide: Introduktion
Bloggarens guide: Varför blogga?
Bloggarens guide: Läsarna

18 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Tror inte jag än så länge inte läst en blogg om hur man bloggar som inte avslutar med att säga att man själv borde följa sina egna råd… ;)

  2. Så är det, man är ju lite kass på att vara konsekvent. Sedan är det lite detta som är grejen med att blogga – det finns inga regler och i den mån de finns så är det ingen som kan hindra dig ifrån att bryta dem. haha!
    PS: Välkommen hit! Roligt att du lämnade en kommentar

  3. Att det finns ouppdaterade bloggar är kanske för att man inte riktigt behärskar tekniken. Det kanske inte blev som man tänkte. Kan man ändra eller ta bort en blogg?

  4. Det går fint med alla sorters verktyg. Hur man går tillväga skiljer sig en aning beroende på vilket verktyg man använder. Mer om det kommer.

  5. Jag har flera bloggmisfoster som jag vill få bort eftersom jag inte lyckas få till en blogg som jag vill ha den. Dom finns på bloggi.se, blogspot.com, blogs.se och blogg.se. Hur ska jag göra för att få bort dom eller ändra dom?

  6. Bland annat har jag försökt skapa en blogg på blogger.com. Jag förstår inte vad det är för skillnad på user name och display name.

  7. Flertalet av de bloggverktyg du nämner är jag inte förtrogen med tyvärr. Vill därför tipsa dig om http://www.bloggliv.se. Där kan säkert någon hjälpa dig. Blogger.com har jag dock använt tidigare. För att ta bort en blogg som du skapat där så loggar du in och klickar på ”Settings”. Längst ner på den sidan hittar du en knapp, ”Delete This Blog”, som du kan klicka på för att radera ut din blogg.

  8. Bor i England och har missat det här med blogg totalt! Kan man sälja saker på en blogg som privatperson eller företag?
    Snälla emaila mig ett svar då jag inte har en aning om vart jag ska leta efter svar på din blogg.

    Mvh,
    Sara

  9. Jag ska skriva en språkuppsats i ämnet svenska b, där jag valt att rikta in mig på ordet blogg – var det kommer ifrån, hur det utvecklats och vad det innebär. Googlade lite och hamnade här. Mycket intressant läsning som jag troligtvis kommer använda som lite utav en inspirationskälla.

    Tänkte samtidigt passa på att presentera min egen blogg.
    Jag bloggar för min egen skull, om mig, mina tankar och saker som händer/hänt. Detta för att få ett perspektiv på allting, det är lättare att förstå tankarna när jag får dem nedskrivna, svart på vitt. Nu kanske någon tänker att jag likagärna kan skriva dagbok, men nej, jag besitter inte den egenskapen att själv ge mig allt perspektiv jag behöver utan är också i behov av hjälp från omgivningen, kommentarerna. Så, om mig – för mig.

  10. Pingback: ninawikner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.