Byteshandel – smart vardagsekonomi

Sveriges radios program ”Plånboken” i P1 tog för en tid sedan upp ämnet byteshandel. Ett enkelt och smart sätt att effektivt spara i vardagen samtidigt som det ger en möjlighet att finna något som inte ingår i butikernas ordinarie utbud.

Vanligtvis förknippar vi byteshandel med barndomen då filmisar, spelkulor eller pokémonkort byte ägare under skolrasten. Nu har byteshandeln fått en renässans. Främst via nätet men också genom bytesdagar och träffar. Byteshandel är som traditionell handel fast utan kontanta medel. Enligt Skatteverket är byteshandel skattefritt så länge som vara byts mot vara och värdena är ungefärligt lika. Mer komplicerat är det om man byter en tjänst mot en vara. Då utför man ett arbete och får betalt med en pryl. Lönen motsvarar då marknadsvärdet av prylen och ska beskattas således beskattas.

Genom historien har byteshandel varit den dominerande handelsformen vad gäller ekonomiska transaktioner. Ett effektivt ekonomiskt system som dessutom har hjälpt till att skapa sociala kontakter. Att byteshandeln idag har fått ett uppsving tros ha att gör med en tilltagande ekonomisk krismedvetenhet, enligt kulturantropologen Mikael Kurkiala vid Uppsala universitet. Likaså har nätet gjort det enklare för människor som delar samma intresse att nå varandra. Bilentusiaster och samlare hittar varandra lätt via specialsajter och kan idka byteshandel med varor som annars är svåra att få tag på. En tredje orsak till byteshandelns ökade popularitet är att begagnade varor idag signalerar positiva värden som miljömedvetenhet, fortsätter Kurkiala.

”Byts – Bytesringen Stockholm” är en av de bytesföreningar som har varit verksam längst i landet. Redan för arton år sedan drog de igång med sin verksamhet. Konceptet är enkelt. Man går med i föreningen och erbjuder tre varor eller tjänster som man kan tillhanda hålla, samt lämnar önskemål på vad man behöver. Varorna värderas i föreningens egen valuta – ”byts”. En bok kan exempelvis säljas för fem ”byts” och dessa enheter kan sedan användas som betalning för andra varor inom systemet. I föreningen kan man även byta tjänster som bakning, datorhjälp, städning eller undervisning.

Om du inte vill gå med i en bytesring kan du ändå ägna dig åt byteshandel. Lokala bytesträffar, typ loppisar, dyker upp med jämna mellanrum. Inte minst klädbytardagar ökar i omfattning. Ett ännu enklare sätt är att börja byta med vänner och bekanta. Byt hembakat bröd mot frukt och bär, eller fönsterputsning mot byte av bildäck. Låt kreativiteten flöda och håll utkik på nätet efter möjliga bytesaffärer.

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Byteshandel fungerar bäst lokalt. Byten via internet är svårare, då båda parter vill besiktiga varorna.
    Jag har gjort några via min webbplats men även då lokalt.

  2. Jag vill bara informera om att det nu finns en app som heter ”Klonk” där människor kan byta med varandra. Jag har själv bytt bort ett par högtalare som stod och samlade damm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.