Från Jönköping och ut i världen

Följande är ett gästinlägg från bloggaren och entreprenören Erik Bergman som vanligtvis skriver på denna blogg:

Jag heter Erik Bergman och det är nu drygt 23 år sedan jag kom ut som ett skrikande litet rött knyte på västra BB i Jönköping. Sedan dess har det hänt mycket och resan till soffan här på mitt kontor på Malta har gått förvånansvärt snabbt. Här nere driver jag tillsammans med min evige vapendragare Emil två företag som framförallt är inriktade på bingo på nätet. Vi marknadsför svenska bingosajter mot provision med god framgång och krigar dagligen för att synas mer i google.

Jag kallar mig själv för entreprenör. Ett utryck som det definitivt går inflation i men som jag stolt anser att jag kan bära upp och jag motiverar gärna varför. Mina första steg som entreprenör var det som med så mycket annat min tre år äldre bror som drog in mig i nämligen samlandet på hockeybilder. 7 år gammal var jag trollbunden av alla bredaxlade hockeyhjältar och jag hade snart koll på allt som fanns att kunna.

Det kanske är konstigt att kalla ett samlande på hockeybilder för entreprenörskap men om man ser det som värdepapper så blir situationen lite annorlunda. Jag investerade i hockeybilder för min veckopeng. Hockeybilder som sedan var hårdvaluta på skolgården och efter många hårda förhandlingar så lyckades jag byta mina bilder mot allt fler och allt exklusivare sådana. Självklart gjorde jag ingen ekonomisk vinst på det i sista änden då jag fortfarande har kvar alla mina gamla kort men det här var ändå mina första transaktioner och affärsförhandlingar.

Efter hockeybilder kom kulor, pogs, magic och pokémon och historien upprepade sig många gånger om. Ofta stod jag där med en väldigt stor samling i sista änden efter en kombination av skickligt spelande och flitigt förhandlande. Jag älskade mina samlingar och jag älskade allt vad byteshandeln innebar.

Någonstans i mitten av allt samlande så började min bror att sälja bingolotter. Först gick han runt och knackade dörr hos grannarna och sedan började han stå varje lördagsmorgon på Västra torget och sälja till morgonpigga pensionärer. Som den fantastiska storebror han var (och är) ville han självklart ha med mig in i verksamheten och det dröjde inte länge innan vi båda stod där och frös varje lördag.

5 kronor per lott vi sålde gick direkt ner i egen ficka. Det låter kanske inte mycket men om man är 10-12 år gammal och säljer 50 lotter per vecka så var det stora pengar. Med 100 kr i månadspeng och 250 kr i egen veckolön så förstår ni själva. Jag sparade ihop till både TV och video helt på egen hand och hade mycket glädje av mina intjänade slantar. Tyvärr dog intresset för bingolotto ut och efter några guldår försvann vi från de morgonpigga pensionärernas revir.

Det här är bara ett par av de många små entreprenörsaktiga historier jag har från barndomen. Jag hade även kunnat nämna hur jag och bror min letade genom skog och mark efter marabous godispapper som man kunde skicka in för att få telefonkort. Hur vi varje vecka sålde frallor för att skicka vårt fotbollslag på turneringar eller hur vi fyllde vår lekstuga med pantburkar som vi samlat på stränderna.

Jag hoppar fram ett antal år

Genom tonåren var entreprenörshistorierna färre. Varför det blev så har jag ingen aning om men det började igen tack vare ett pokerspel jag hade på min miniräknare i början av gymnasiet. Pokerspelet ledde in mig och mina klasskompisar i pokerhypen och här fick entreprenörsådran nytt fäste. Dels såg jag möjligheten att tjäna pengar på ett spel som jag snabbt lärde mig att älska och dels fick jag upp ögonen för affiliateverksamhet.

Genom att rekrytera mina vänner och olika pokerspelande bekanta till de olika pokersajterna så kunde man få en slant sajterna som tack. Jag såg att det fanns stor potential men utan att ha något direkt kunnande om webben så nådde jag aldrig dit. Intresset för branschen var dock väckt och när jag fick tipset om bingo på nätet så tog jag hjälp av min gamle vän Emil och knappade ihop vår första bingosajt.

Succén var dock allt annat än omedelbar och två rastlösa killar helt utan kunnande om SEO ger snabbt upp. Projektet lades på is efter någon månad och fick ligga så tills vi något år senare kollade av siffrorna. Till vår stora förvåning så visade det sig att vi faktiskt hade tjänat in lite slantar vilket självklart ledde till en nytändning.

Med en två unga mäns blandade rastlöshet, hybris och passion drevs sedan bingosajten vidare, stundtals väldigt intensivt och stundtals inte alls. Det var först under våren 2010 som vi började ta det riktigt seriöst och till sommaren bestämde vi oss för att gå all in och ta med projektet till spelbolagens Mekka – Malta. Planen från början var att ta en anställning och driva bingosajterna vid sidan om men det började ticka in mer pengar än vi trodde och några jobb blev aldrig sökta.

Nu sitter jag här och skriver i soffan på ett kontor som vi haft sedan två månader tillbaka. Kontoret har 12-14 platser och än så länge delar vi det bara med 4 till. Förhoppningen är att vi kan fylla hela kontoret med svenskt webbfolk som vi kan utbyta tips och erfarenheter med. Lyckas skapa en liten community av unga egenföretagare som hjälper varandra på vägen mot skyarna och som på vägen dit har förbannat roligt!

Om mig

Jag som skrivit det här heter som sagt Erik Bergman, kolla gärna min personliga blogg om livet som Erik, följ mig gärna på twitter under pseudonymet @bergmanel och om ni är nyfikna på hur mitt liv ser ut här nere så ta gärna en titt på min flickväns ständigt uppdaterade blogg om Malta. Där finns nya bilder och rapporter på vad som händer dagligen!

5 reaktioner på ”Från Jönköping och ut i världen

  1. Trevlig läsning där Erik! Kul att du ville skriva ett gästinlägg här på NPW. Om det finns fler där ute som är sugna så är det bara att höra av er. Självfallet förbehåller jag mig rätten att avgöra vad som ska publiceras.

    Det låter väldigt spännande med satsningen på ett svenskt kontor på Malta. Det låter som en kreativ och spännande miljö att jobba i. Hade jag varit i ett annat läge i livet så kanske jag hade flyttat ner.

    mvh / Håkan

  2. Intressant läsning och jag känner mycket väl igen historien som om den vore min egen. Det är ett fascinerande fenomen att en del redan från tidig barndom verkar ha ett “sinne” för entreprenörskap.

    Jag skulle gärna göra ett försök med gästinlägg Håkan men saknar spontant något riktigt bra att skriva om. Istället återkommer jag gärna i sommar när jag fått en bättre överblick på mina nuvarande projekt och vilka lärdomar jag dragit av det.

  3. Mycket intressant och inspirerande läsning. Gillar att följa olika internet entreprenörers “utveckling” sen de starta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.