Fudge med apelsin

Den här fudgen bara försvinner. Vi gör den för att pryda gottebordet till jul men på något märkligt sätt hamnar den i våra magar innan det ens har blivit julafton (sötsaker tenderar att ha en väldigt kort livslängd hemma hos oss). Så, när du kokar ihop denna fudge så gör du det på egen risk. Å andra sidan, när det närmar sig jul så kan man väl unna sig lite extra eller?

Vi gör inte massor av godis till jul. Vi har nämligen ganska så dålig karaktär. Stora mängder julgodis hemma i huset innebär således en fara för vår hälsa och just därför försöker vi hålla ner mängden sötsaker. Men vi har ändå gjort en fin fudge som funkar alldeles utmärkt som en god avslutning på julbordet.

Som synes så är det enkelt att koka ihop denna fudge. Se bara till att röra runt ibland och använd termometer så att du har stenkoll på temperaturen.

Recept: Fudge med apelsin

Fudge med apelsinOm receptet: Den här varianten har jag satt lite apelsinsmak på men du kan lätt ändra på smaken genom att ta en annan typ av smaksatt choklad. Den är busenkel att göra och kommer helt säkert bli uppäten innan julen är över. Kanske till och med innan julafton…

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 50 g smör
  • 2 msk honung
  • 100 g choklad med apelsinsmak (ex. apelsinkrokant)

Så här gör du!

  • Ta fram en kastrull och häll i grädde, socker och sirap. Blanda och låt detta koka samman tills det når en temperatur av 120 grader.
  • När rätt temperatur har uppnåtts så rör du i smör och honung och låter det hela koka varligt i 2 minuter till.
  • Finhacka chokladen och rör ner den i grytan. Rör runt ett par varv tills den har smält ner i din fudgeblandning.
  • Klä en form med smörpapper och häll smeten i den. Lämplig storlek på formen är ca 20×25 cm. Med dessa mått så får du lagom tjocka bitar att skära upp när fudgesmeten har svalnat.

Förvara fudgen i en tät burk i kylskåpet. De håller sig säkert i 14 dagar eller så. Men vad vet jag? Så länge har det aldrig tagit för oss att äta upp dem…

Foto och film: Carl-Robert Jonzon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.