Så skapar du din egen budget

För några dagar sedan skrev vi om hur en budget kan förbättra din ekonomi. Idag tar vi nästa steg och kollar på hur du skapar din budget.

Många har förutfattade meningar om att det är väldigt svårt att skapa en budget och att den måste se ut på ett visst sätt. Men det stämmer inte alls. Du kan skapa din budget precis hur du vill och utforma den på det sätt du vill för att den ska kännas tydlig och överskådlig just för dig och din familj. Du kan använda dig av vanligt papper och penna, men du kan också använda datorn, exempelvis Excel, för att skapa din budget. Fördelen med att använda datorn är att du kan kopiera utgifter som är desamma månad för månad och du kan använda datorn för att beräkna summor och till och med skapa snygga tabeller och diagram om du skulle vilja det. Hur omfattande och detaljerad du vill ha din budget är helt upp till dig själv. Om du väljer att använda dator så finns det gott om mallar på nätet som du kan ladda ner för att få tips på hur du ska utforma din budget. Dessutom finns det nättjänster där du kan skapa din budget ”i molnet”, vilket kan vara praktiskt eftersom du då kommer åt din budget från vilken dator som helst.

Vad ska finnas med i min budget?

Så skapar du en budgetDet som är viktigast i skapandet av en budget är att du ser till att verkligen ta med samtliga inkomster och utgifter. Det är först när du har alla siffror på pränt som du verkligen kan få en realistisk bild över din privatekonomi. Om du glömmer viktiga utgifter eller inkomster så är inte budgeten rättvisande helt enkelt. Att göra en budget tar sin lilla tid och du måste se till att ha tillgång till gamla räkningar, kontoutdrag och lönespecifikationer så att du kan föra in siffrorna i din budget. Om du är gift, sambo eller har familj så bör du överväga att ta med hela familjens inkomster och utgifter i budgeten. Fundera också på om ni då inte bör sätta er ner tillsammans och skapa er budget så att även din partner får lika stort inflytande och insikt i budgetprocessen som du. När ni sätter igång är det enklaste att börja med inkomsterna och därefter ta itu med utgifterna.

Vilka inkomster ska jag ta med?

Inkomsterna är den enklaste punkten att föra in i budgeten för alla som är anställda med en fast månadslön. Om du däremot är student, arbetslös, sjukskriven, egenföretagare eller deltidsjobbar, säsongsjobbar eller hankar dig fram på vikariat och extrajobb så kan inkomsterna vara betydligt svårare att beräkna. Men försök ändå att uppskatta inkomsterna så realistiskt som möjligt. Glöm inte heller att ta med andra slags inkomster du har. Du kanske har bostadsbidrag, studiebidrag, underhållsstöd eller barnbidrag. Eller så kanske du får in pengar genom att sälja prylar på Tradera eller genom att sälja bröd på marknader. Missa inte att ta med sådana inkomster.

Vilka utgifter ska jag ta med?

Tumregeln är att alla utgifter ska finnas med i budgeten, såväl de fasta återkommande utgifterna som hyra, lån och elräkningar som de mer sporadiska utgifterna som cigaretter, drinkar på krogen, kläder, presenter, busskort och hämtmat. Försök uppskatta hur mycket pengar du lägger på sådant per månad. Vissa utgifter du har betalar du bara för en gång per år eller en gång per kvartal. Glöm inte att ta med dem. Fördela gärna utgifterna på olika kolumner.

Exempel på kolumner du kan ha i din budget:
Bilen (billån, skatt, försäkring, bensin, service och reparationer, parkeringskostnader)
Lån (huslån, billån, studielån, konsumtionslån och krediter)
Sparande (pensionssparande, månadssparande, aktiesparande)
Bostad (hyra, bostadslån, kostnader för el, vatten och uppvärmning, försäkring, sotning)
Fasta utgifter (telefoni, teve, bredband, busskort, fackavgift, a-kasseavgift, underhåll, försäkringar)
Övriga utgifter (mat, kläder, nöjen, tidningsprenumerationer, medicin och sjukvård, hämtmat, krogbesök, presenter, veckopeng till barnen, mat till husdjuren, bio, semester, hygienprodukter)

Hur ska jag planera min ekonomi med hjälp av budgeten?

När det tråkiga och svåra jobbet med att lista alla inkomster och utgifter äntligen är klart är det dags för det roliga, nämligen att planera och dra slutsatser om din privatekonomi utifrån dina siffror. Du kan exempelvis se om det finns månader där du har extra mycket utgifter och andra månader där du har väldigt få utgifter. Då kan du kolla upp om det finns möjlighet att ändra från exempel kvartalsbetalning till månadsbetalning för att få ett jämnare flöde i ekonomin, alternativt så kan du själv lägga undan pengar från de månader då du har mer pengar över så att du bättre klarar de tuffare månaderna. Du kan också se om det finns några onödiga utgifter som du kan dra in på för att få mer pengar över varje månad. Du kan se ifall du har några fasta utgifter som kan sänkas genom att exempelvis byta el-avtal eller binda lån. Du ser också om du har vissa utgifter som du helt enkelt kan dra in på. Kanske du inte kör bilen så mycket att det lönar sig att ha bil med tanke på alla kostnader för bilen. Eller att du borde försöka flytta för att dra ner på kostnaden för bostaden. Du kanske kan försöka samla alla dina små lån till ett större lån med lägre ränta. Ja, det finns en hel del saker du kan göra för att förbättra din ekonomi och att skapa en budget så att du får en överskådlig bild över din ekonomi är ett första steg.

4 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Hej Alice! En budget är en prognos över framtida, planerade, ekonomiska händelser. Med andra ord ett bra verktyg för att få ordning och reda i sin ekonomi. Budget är kanske det bästa du kan göra för att ta kontroll över din ekonomi och skaffa dig koll på dina pengar.

  2. Bra inlägg! Summerar man ihop alla ”små” löpande utgifter man har blir det rätt ofta stora summor till slut, och när man ser det svart på vitt kan man ta ställning till om man tycker att det är värt det eller inte. Den som ändå inte orkar göra en budget men som ändå vill få koll på pengarna kan ju alltid testa appen Tink!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.