Kärleksmums med tosca

Kärleksmums med tosca

Kärleksmums är både gott och enkelt att baka i stora mängder. Så när det var dags för mig att baka till alla som skulle trädgårdsstäda i den gemensamma lekparken som vi bor intill så föll valet på denna fina kaka. För att höja stämningen till topp så fick det bli en något lyxigare variant än den vanliga kärleksmums-kakan. En med lite sötknäckig kokostosca på toppen.

Hela 140 stycken kakor skulle bakas till ett fikasuget gäng. Antalet var väl tilltaget för att slippa våndas över att de inte skulle räcka till alla. Inför detta faktum valde jag att satsa på ett relativt okomplicerat kakbak – en kaka gjord i långpanna. Det fina med denna kaka är dock att den trots enkelheten är riktigt trivsam och lite festlig i sin karaktär. Den krämiga och lite kladdkakiga bottnen lirar väl tillsammans med ett täcke av knäckig och seg kokostosca. Det föll väl ut bland alla de som umgicks och jobbade i vår lekpark vilket jag tolkar som att detta är ett recept värt att dela med sig av. Så, gott folk, här har ni Kärleksmums med tosca!

Kärleksmums med tosca

Recept: KÄRLEKSMUMS MED TOSCA

Om receptet: Den här laddningen räcker till en långpanna. Om du delar upp långpannan i 5×5 cm stora bitar så blir det 42 st kakor.

Ingredienser

  • INGREDIENSER TILL KAKAN:
  • 4 st ägg
  • 6 dl socker
  • 150 g smör
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • INGREDIENSER TILL KOKOSTOSCAN:
  • 200 g kokos, flingor
  • 2 dl socker
  • 1 dl sirap (ljus)
  • 1,5 dl grädde
  • 75 g smör

Så här gör du!

  • Ställ ugnen på 200 grader.
  • Knäck äggen i en stor bunke och vispa dem tillsammans med sockret tills det blir pösigt.
  • Smält smöret och rör i.
  • Blanda kakao, vaniljsocker, salt och mjöl och sikta ner i smeten samtidigt som du rör om.
  • Blanda och bred ut i en långpanna med bakpapper.
  • Grädda mitt i ugnen i 200 grader, 15 minuter.
  • Blanda alla ingredienserna till kokossmeten i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning i 5 minuter.
  • Bred över kakan och grädda i 10 minuter till. Låt kallna och skär i rutor.

Har du några bra tips på kakor som passar att baka till många? Lämna gärna en kommentar nedan.

13 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Hej Håkan!

    Kul att hitta hit via Remsan – här finns det mycket matglädje – gillas!

    Kärleksmums (roligt att du använder det namnet – inte alla gör det) är favoriten under uppväxten och något som gick åt direkt mamma skar upp bitarna. Mycket generöst att bjuda på och toppingen låter som en värdig variant på den klassiska.

    Ha det gott – bokstavligt talat – jag kommer igen!

    Hälsar
    Lotta i Två små kök

  2. Trevligt med din feedback Lotta! Kul att du hittade hit och att du gillar sidan och de försök till matinspiration som jag och Petter gör här :) Nu ska jag spana in din matblogg som jag inte hade hittat om du inte skrivit här.
    Lev väl! / Håkan

  3. Ja, de är riktigt goda. Figurerna har 30+ år på nacken. Idag leker vår lillkille med dem precis på samma sätt som hans mor gjorde när hon var liten… när jag då inte använder dem som rekvisita när jag fotar… :)

  4. Vad roligt att du kikade in hos mig, så att jag kunde hitta dig/er! Här kommer jag att trivas märker jag ;-)

  5. Trevligt Emmy! Välkommen hit :) Vi är inte så rutinerade matbloggare som du men förhoppningsvis kan vi tillföra något gott (i dubbel bemärkelse).

  6. Nu har vi kikat runt här inne hos er och vi kommer absolut att komma tillbaka, ni bjuder på så mycket gott och bloggen är så inbjudande. Härligt!

    Kan absolut förstå att den extra toppigen höjde humöret rejält, som två goda kakor i en och samma form!

  7. Tack snälla för era vänliga och uppmuntrande ord! Det motiverar oss att leverera mer matinspiration framöver. Petter och jag är riktigt taggade och vi tycker detta med matbloggande är enormt tillfredställande på många sätt och vis. Inte minst pga att det finns så många andra trevliga matbloggare att inspireras av, exempelvis er blogg.

  8. Låter farligt goda Håkan! Om jag hade haft kokos hemma hade jag satt igång att baka direkt. Får skriva upp det på handlingslistan :)

  9. Ja Stina, kan rekommendera dessa. Perfekta både till vardags och som bjudkaka. Bara att handla kokos! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.