Nu är det trendigt med rabarberpaj

För någon månad sedan fick jag för mig att jag skulle bjuda mina goda vänner på lite rabarberpaj. Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess och ytterligare ett antal pajer har blivit gräddade i min ugn och nu helt plötsligt tror jag mig kunna konstatera att rabarberpaj är trendigt och en fluga som återkommer varje sommar. Som många säkert har upptäckt så är raberber något som ofta växer i stor kvantitet och därför kan det vara bra att ha några rabarberpajsrecept på lager. Här är några av mina favoriter:
Kaneldoftande rabarberpaj:

En härlig sommarpaj med kaneldoftande rabarberfyllning. Pajen blir godast om den känns lite kladdig när man tar ut den ur ugnen.

Ingredienser

Deg
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk socker
100 g smör

Fyllning
300 g rabarber
3/4 dl socker
1 tsk kanel
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde

Gör så här…
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och socker. Smält smöret och rör ihop till en smulig deg. Tryck ut den i en pajform, 24 cm i diameter. Skär rabarbern i bitar. Blanda den med socker, kanel och mjöl. Lägg fyllningen i formen och häll på grädden. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Tips! Ta tunt skivade äpplen istället för rabarber.

Funkar bra med till exempel vaniljglass till.

Kvarterets rabarberpaj

En väldigt god rabarberpaj som dessutom är enkel att göra och är vacker för ögat. I degen ingår lite vaniljsocker, jag tycker att det passar så bra just till rabarber.

Ingredienser

Degen:
200 g smält smör eller margarin
Knappt 5 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 rågad tsk vaniljsocker

Fyllning:
600 g rabarber
1 1/2 dl socker
Knappt 2 msk potatismjöl

Smält smöret (svag värme) till pajdegen och låt det svalna. Skär under tiden rabarbern i bitar. Ställ åt sidan.
Blanda vetemjöl, den första mängden socker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Rör om, häll i det smälta smöret och arbeta ihop degen.
Tumma (genast – degen ska helst inte vänta eftersom den innehåller bakpulver) ut ungefär 2/3 av degen i en pajform och strö över potatismjölet (som sedan fångar upp vätska från rabarberbitarna så att pajen blir mindre blöt i botten). Lägg ut 2-3 lager rabarberbitar varvade med socker ovanpå degen. Rulla ut den sista delen av degen i smala remsor och lägg dessa korsvis över hela pajen. Eller enklare, smula resten av degen över rabarbern. Grädda alltsammans i 200 graders ugnsvärme i 30-40 minuter.
Ät och njut!

Berätta gärna vad du gör med dina rabarber i kommentatorsfunktionen nedan.

5 reaktioner på ”Nu är det trendigt med rabarberpaj

  1. Okej, nu har jag bakat Lindas rabarberpaj och nu väntar jag bara på att hon ska skriva en hel kokbok. Vissa saker är goda och andra saker är jättegoda.
    Konklussion: Testa bums Lindas recept och fatta att rabarberpaj är sjukt gott.

    Nu ska jag ta en bit till.

  2. Nu står Kvarterets rabarberpaj i ugnen och bakas. :) Hoppas de blir riktigt smaskigt. Tvekar jag inte på. Tack för bra recept!! Trevlig sommar ;)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.