Retrobakning – Schacktårtan från 1954

Nytt på kakfatet är titeln på ICA Förlagets snitsigt rutiga receptsamling från 1954. Några år tidigare hade klassikern Sju sorters kakor givits ut (1945). Och Nytt på kakfatet skulle tillsammans med föregångaren och Det bästa brödet, bilda en oumbärlig triad för varje svensk hemmafru som vill passa in i folkhemsidealet.

Nytt på kakfatet utlovade moderna recept på kakor, tårtor och dopp. Devisen var, förutom att ordna fin fint dopp, att bidra till förenklade rutiner i köket. ”I våra jäktade tider gäller det att rationalisera där det går – dvs inget onödigt arbete där samma resultat kan nås med enklare metoder”, står att läsa i förorden. Receptvolymen är därefter fylld med klassiska bakverk som bör få nutidens lattekonsument att ilsket smula sönder den torra biscottin till förmån för kokkaffe och småkakor med förföriska namn som Kongress-snitt och Nötkyssar.

Eftersom våren de senaste dagarna tillfälligt har retirerat finner jag det lämpligt att lyfta följande mustiga och chokladstinna bakverk som presenteras som februaris månadstårta. En imponerande skapelse som trots sin avancerade design inte är allt för svår att baka. Passar utmärkt som avrundning på söndagsmiddagen.

Schacktårta – anno 1954

Chokladglaserad, saftig, litet tung sockerkaka i schackmönster. Mycket hållbar. Ger 25-30 bitar.

Ingredienser till kakan
5-5, ½ hg florsocker
6 ägg
3- 4 hg smör
1 ½ dl grädde
5 hg vetemjöl (1 liter)
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Ingredienser till kräm
1 ¼ – 1 ½ hg smör
1 ¼ – 1 ½ hg florsocker
3 msk grädde
1 hg blockchocklad
2 msk kakao
2-3 äggvitor
1 hg florsocker

Så gör du kakan
Smeten skall gräddas till två lika stora runda kakor. Har man två formar gräddas kakorna samtidigt, i annat fall gräddas hälften av smeten först och därefter den andra hälften. Smörj formen väl och mjöla lätt. Klipp remsor av stadigt vitt papper, olja dem på båda sidor och fäst ihop dem med pappersklämmare eller knappnål. Ställ pappersringarna i formen så som bilden visar.

Vispa gulor och socker + 4 msk vatten poröst. Rör smöret smidigt och häll i äggsmeten litet i sänder. Blanda ner grädden omväxlande med mjölet och bakpulvret, som helst siktas tillsammans. Rör sist försiktigt ner de uppvispade vitorna. Dela smeten i två lika delar och rör ner kakao i den ena – vanilj i den andra.

Fyll den ena kakans mittring och ytterring med ljus smet och mellanringen med chokladsmet. Gör tvärt om med en andra kakan – chokladsmeten i mittenringen och ytterringen och ljus smet i mellanringen. Då smeten är jämnt utbredd lyfter man försiktigt upp pappersringarna, så att de ljusa och mörka skikten ej rubbas. Grädda kakorna i ganska svag ugnsvärme (175- 200ᴼ) omkring 40 min. eller tills de är lätt gräddade. Låt dem kallna.

Skär ev. av ytterskorpan på båda kakorna. Bred en del av krämen (se nedan) mellan och tryck väl ihop bottnarna. Täck hela tårtan med resten av krämen och låt den stå minst några timmar innan den skäres.

Så gör du krämen
Smält chokladen på svag värme. Rör smör och florsocker poröst och blanda ner grädden droppvis. Sätt till den avsvalnade chokladen och kakaon. Vispa vitorna till hårt skum och blanda ner sockret. Vänd försiktigt ned de vispade äggvitorna i krämen.

Text: Petter Ericsson
Recept: Nytt på kakfatet, ICA Förlag, Västerås, 1954

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Det står inte hur mycket florsocker det ska vara i chokladkrämen?
    Hade vart bra att veta

  2. Det ska vara 1 ¼ – 1 ½ hg florsocker. Det hade tyvärr fallit bort men är korrigerat nu. Lycka till med kakan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.