Så väljer du rätt försäkring

Att välja rätt försäkring och rätt försäkringsbolag är viktigare än många tror. Dels för att få ner kostnaderna, dels för att man ska vara rätt försäkrad den dag något kanske inträffar, men också för att man inte ha fler försäkringar än man behöver (oftast får man bara ersättning från ett bolag även om man skulle ha flera).

Hur fungerar en försäkring?

En försäkring är en slags trygghet som ger dig möjlighet till ekonomisk kompensation om något skulle inträffa. Tanken med en försäkring är att det är många människor som tillsammans delar på risken. Man tecknar en försäkring och därefter betalar man en försäkringspremie antingen årsvis, månadsvis eller kvartalsvis. De allra flesta personer betalar sin försäkringspremie år efter år utan att behöva utnyttja försäkringen, men då och då händer det förstås att en skada eller olycka inträffar och då kan man alltså ansöka om ersättning från sitt försäkringsbolag.

Vad är ett försäkringsbolag?

Kortfattat kan man säga att ett försäkringsbolag är ett bolag som erbjuder människor att teckna olika slags försäkringar. Deras affärsidé är alltså att erbjuda en trygghet och ett skydd mot oväntade händelser och oväntade ekonomiska förluster. För att de ska kunna erbjuda denna trygghet så tar de en försäkringspremie av alla som tecknar försäkring hos dem. Försäkringsbolaget bedömer hur stor risken är för att en skada ska inträffa och den bedömningen ligger till grund för hur stor försäkringspremien blir för respektive försäkring.

Olika försäkringsbolag att välja bland

Det finns många olika försäkringsbolag här i Sverige. En del erbjuder alla slags försäkringar och har således ett brett utbud, andra är mer specialiserade och erbjuder bara ett fåtal försäkringar. En del försäkringsbolag är rikstäckande, medan andra jobbar mer på lokal front. Vilket försäkringsbolag du ska välja beror på många olika faktorer. De mest kända försäkringsbolagen i Sverige just nu är Folksam, Länsförsäkringar, Skandia, Trygg-Hansa, Aktsam, Moderna försäkringar, IF, SalusAnsvar och Gjensidige.

Olika sorters försäkringar

Inte nog med att det finns en rad olika försäkringsbolag att välja bland – det finns också massor av olika sorters försäkringar också. De olika försäkringarna ersätter olika slags ekonomiska förluster. Vilken slags försäkring du bör välja beror därför på vad du tänker försäkra. Det finns olika slags hemförsäkringar, bilförsäkringar, barnförsäkringar, personförsäkringar, sjukförsäkringar, inkomstförsäkringar och olika typer av specialförsäkringar. Allt för att du ska kunna skapa det skydd just du behöver. Vilka försäkringar du behöver beror förstås på vilken livsstil du har, hur du bor, hur du lever och vilka intressen du har.

Vilken försäkring ska jag välja?

De allra flesta tycker att en hemförsäkring hör till de viktigaste försäkringarna. Om något händer med ens hem leder det ofta till en personlig katastrof och därför måste hemmet vara försäkrat. Det finns speciella hemförsäkringar beroende på om du har villa, bostadsrätt, fritidshus eller om du är student. Dessa försäkringar skyddar vid exempelvis brand och inbrott, men också ifall dina ägodelar stjäls eller förstörs. Dessutom brukar rättsskydd och reseförsäkring ingå i hemförsäkringen. Om du har ett fordon av något slag krävs det att du har minst en trafikförsäkring, men du kan också välja antingen en halvförsäkring eller helförsäkring för att komplettera trafikförsäkringen. Det finns speciella försäkringar för exempelvis bilar, MC, husbilar, husvagnar, släpvagnar, mopeder och skotrar. Även du och dina barn behöver försäkras och därför finns bland annat barnförsäkring, gravidförsäkring, olycksfallsförsäkring, personförsäkring, livförsäkring, sjukförsäkring och pensionsförsäkring. Har du djur finns det speciella djurförsäkringar som ofta är guld värda att ha eftersom veterinärkostnader är mycket dyrare än man tror. Utöver dessa vanliga försäkringar finns det specialförsäkringar som kan vara intressanta för en del, till exempel instrumentförsäkring, smyckeförsäkring, golfförsäkring, företagsförsäkring och elektronikförsäkring. Innan du tecknar försäkring bör du sätta dig ner och fundera på vilken eller vilka försäkringar just du behöver. Det finns försäkringar du behöver, men också försäkringar du lika gärna kan vara utan. Tänk på att du oftast inte får ersättning från fler än en försäkring om en skada inträffar så det är inte alltid meningsfullt att vara dubbelförsäkrad.

Att välja försäkring

När du vet vilka försäkringar du behöver är det dags att bestämma dig för vilket försäkringsbolag du ska teckna försäkringen i. Innan du bestämmer dig för att teckna en försäkring är det viktigt att du tittar på vad som ingår i försäkringen. Självklart vill du säkert ha en så billig försäkring som möjligt, men samtidigt räcker det kanske inte alltid med den billigaste försäkringen för att få den kompensation som är relevant om olyckan inträffar. Men å andra sidan är det dumt att betala extra för sådant som du inte behöver. Om du jämför försäkringar mellan olika försäkringsbolag är det viktigt att kolla upp vad du får för pengarna hos de olika bolagen så att det blir en rättvis jämförelse. När du jämför olika försäkringsbolag bör du också kolla upp hur hög självrisken är, om det erbjuds tilläggsförsäkringar, vilket maxbeloppet för ersättning är och hur enkelt det är att komma i kontakt med försäkringsbolaget. För att få lägre pris på försäkringen bör du överväga att samla alla dina försäkringar hos ett och samma bolag. Det kan också finnas andra faktorer som gör att du kan få lägre pris på din försäkring, till exempel om du har larm på huset eller bilen, om du investerar i en brandsläckare eller parkerar bilen i ett garage istället för på gatan. Till sist, om du ska byta försäkringsbolag, tänk då på att det många gånger bara går att säga upp och byta försäkring på försäkringens huvudförfallodag. Om du inte säger upp försäkringen inför huvudförfallodagen så förlängs den automatiskt med ett ytterligare år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.