Saffran – Guldgul stjärnglans till maten

När granen lyser grön och grann i stugan, så är det saffran som skänker guldgul stjärnglans till maten. Recepten.nu bjuder på en introduktion om saffran, lagom tills julen står för dörren.

Exakt hur långt tillbaka i tiden som saffran har varit del av den mänskliga kulturen är svårt att utröna. Men det tycks som om det röda guldet har varit något som har markerat fest och exklusivitet i mången civilisation. I gamla testamentet berättas det om adeln som sveper in sig i saffransfärgade mantlar och i Egyptens och Faraonernas pyramider finns det bilder på bönder som skördar saffransblommor. Forntida kungar i Persiens hade saffransfärgade skor som ett tecken på makt och Buddistiska munkars kåpor är färgade med saffrans som en symbol för rikedom och ärlighet. Saffranen och dess färg har ständigt varit närvarnade med sin aura av grace.

I år är det ont om saffran på grund av torka i Iran, som står för en stor del av världsproduktionen av Saffran. Världsmarknadspriset har stigit med närmare 30% jämfört med föregående år, men en snabb undersökning av priset i olika butiker i Malmö regionen under hösten så kan det konstateras att prisstegringen inte fullt ut har slagit igenom på butikspriserna. Apoteket tar 17 kronor, Willys kring 15 och Coop cirka 16 kronor för en 0,5 grams påse med saffran. Däremot är det mycket vanligt att saffran är slutsålt i butikerna. Apoteken var tillexempel förra året utan saffran i flera månader. Leverantörerna har svårt att få fram önskad kvantitet till butikerna, särskilt vid denna tidpunkt på året. Vårt tips är därför att alltid handla minst två påsar, gärna fler, när det finns hemma i affären. Och som brukligt är så får man fråga i kassan efter saffran. De små pistillerna är allt för värdefulla för att ha i butikshyllan.

Förutom i Iran produceras det en hel del saffran i det spanska området La Mancha. Trakterna utgör miljön för Cerventes antihjälte och riddare Don Ouijote. Romanen från 1600-talet där Don Quijote tillsammans med sin väpnare Sancho Pancha drar ut på en miserabel, men ytterst underhållande, färd genom La Manchas landskap i jakten på sköna damer och ständig är i konflikt med väderkvarnar och imaginära antagonister. Numera är trakten känd för sin saffran, som är av en mycket hög kvalitet. Och processen med att få fram den dyrbara kryddan är ett hantverk som odlarna anser är mycket prestigefyllt. Saffran skördas endast under en tvåveckors period i oktober-november. Det krävs mycket exakt jordmån och klimat för att den blålila blomman skall trivas. Skörden sker under tidig morgontimma då blomman just slagit ut och sedan spenderas resterande delen av dagen åt att skilja de små pistillerna från blomman. En tidsödande process som kräver stor fingerfärdighet. Uppgifterna hur många blommor som krävs för att få ihop en viss mängd färdig saffran varierar, men till den 0,5 grams påse som vi köper i affären krävs det ungefär 50-100 blommor.

Avslutningsvis – myten som inte är sann – frågan att ta med sig till släkt och vänner inför stundande julmiddag:
Vilket är dyrast, guld eller saffran?

Rätt svar:

Guld, 213 Skr per gram (världsmarknadspris 081212)

Saffran, 34 Skr per gram (Apotekets pris 081212)

Text: Petter Ericsson

Källor:
www.pafageln-saffran.com
www.apoteket.se
www.alternativmedicin.se
www.svd.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.