Saffranskrans

Saffranskrans med pärlsocker och vanilj

Saffranskransen som jag vill tipsa er om idag är allt annat än torr gammal lussebulle. Den är saftig, smakar mums och ser riktigt ståtlig ut. Dess snygga yttre gör att människor har en tendens att bli både förälskade i julen och grymt imponerade av bagaren bakom verket. Att den i själva verket är ganska enkel att göra säger vi inte till dem eller hur?

Som ni kanske förstår sa har just denna Saffranskrans kommit att bli en av mina favoriter när det ska fixas julfika. Jag ser mig verkligen inte som en mästerbagare men trots detta så får jag till den här kransen riktigt bra och kammar allt som oftast också hem några kommentarer om hur bra den smakar. Sådant är alltid bra för mitt något labila bagar-självförtroende. Att jag dessutom lyckades att få till det framför kameran bevisar också min tes om att du fixar det om jag fixar det. Se min lilla instruktionsfilm, läs receptet, fixa ingredienserna, knyt på förklädet, baka, bjud och sprid julglädje av högkvalitativ sort!

Som ni ser i filmen, en gnutta saffran, lite knådning, lite jäsning och du har julfikat runt hörnet.

Recept på Saffranskrans

Recept: Saffranskrans

Om receptet: Den här kransen är i mitt tycke fenomenal eftersom den är så saftig, god och snygg. Det ser lite proffsigt och imponerande ut när du ställer fram en krans som denna till julfikat men oss emellan så är den rätt enkel att göra. En saffranskrans räcker till ca 10-12 personer.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 2 dl mjölk
  • 15 g färsk jäst för söta degar
  • 1/2 dl kvarg (kesella gourmet 10 %)
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 6 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 75 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Till pensling av kakan:
  • ägg
  • pärlsocker

Så här gör du!

  • Börja med att smälta smöret. Under tiden som smöret smälter så häll saffranet i en mortel och stöt det en aning. Har du ingen mortel så kan du kavla några slag över påsen innan du öppnar den.
  • Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt även mjölken och värm tills blandningen har en temp på ca 37ºC.
  • Smula ner jästen i en degbunke. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  • Tillsätt nu även kvarg, socker och salt rör om.
  • Nu över till lite muskelarbete då du ska arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 10 minuter för hand. Har du inte musklerna så kör degen i maskin i ca 5 minuter.
  • När degen känns bra så täck den med en bakduk och låt jäsa 30-45 minuter.
  • Under tiden som degen jäser så fixar du fyllningen. Rör ihop smöret, strösockret och vaniljsockret så att det blir en smidig bredbar smet.
  • Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform, dvs. en form med löstagbar kant. Lagom storlek på formen är ca 24 cm i diameter.
  • När jäsningen är klart så tar du upp degen på mjölad arbetsbänk och knådar igenom den med ev. resten av mjölet.
  • Kavla ut degen till en kaka, ca 20×50 cm som du breder ut fyllningen på.
  • Rulla sedan ihop degen och skär ca 4 cm breda bitar. Dessa bitar lägger du i formen med snittytan upp. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Nu kan det vara läge att sätta på ugnen. 200ºC är det som gäller.
  • När din Saffranskrans har jäst klart så penslar du den med uppvispat ägg och strör på pärlsocker.
  • Grädda kransen i nedre delen av ugnen. Ha lite koll och plocka ut kakan när den fått en trevlig färg. Ungefär 20-25 minuter är troligen lagom.
  • Låt Saffranskransen kallna på galler övertäckt med bakduk.

Serveringsförslag

Den här Saffranskransen har allt som en torr gammal lussebulle inte har. Den är saftig, mumsig och kan definitivt bli en favorit till advents- eller julfikat tillsammans med glögg eller kaffe.

Foto och film: Carl-Robert Jonzon

6 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Tack! Och det bästa är att den smakar lika bra som den är snygg. God Jul! :)

  2. Sökte på vetekrans och fick upp detta skämt.. Den ser jättegod ut men nån f-g krans är det sannerligen inte.. Nog vet du väl hur en krans ser ut???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.