Håkan Liljeqvist

Snäll Chicken Thai

Snäll thaimat, finns det? I helgen testade jag att laga en chicken thai och, jo, den blev just snäll med fina smaker som funkade för såväl stor som liten. Med andra ord kan denna rätt klassas in i kategorin ”bra familjemat som är enkel och snabb att göra”.

Vi var en sväng på biblioteket i förra veckan och trots att vårt hem är invaderat av kokböcker så råkade jag visst bli stående vid bibliotekets hylla för just denna typ av böcker. Uppfinningen bibliotek är för övrigt genialisk och en enorm resurs för var och en av oss att nyttja. Gör det!

Vi är en barnfamilj bestående av mamma, pappa (jag) och ett styck barn. Således fångade en kokbok med titeln Mat för stora och små mitt intresse (Malhotra och Holstein har skrivit detta alster). Visst är jag enormt förutsägbar? Hur som helst, boken kom med hem, en rad olika recept föll mig i smaken och ett av dessa var denna snälla chicken thai. När jag lagade till rätten i lördags så kunde jag snabbt konstatera att receptet, trots att det innehåller mer än fem ingredienser, är väldigt enkel att få till. Smakerna blev fina, visuellt såg det väldigt färgglatt och vackert ut i pannan, och detta på ungefär lika lång tillagningstid som det tar att koka ris, alltså ca 20 minuter.

Så för dig som lever mitt i vardagen och har många magar att mätta men ändå inte vill göra avkall på matupplevelsen så kan jag rekommendera denna.

Snäll Chicken Thai - Recept från Recepten.u

Recept: Snäll Chicken Thai

Om receptet: Den här rätten är både vacker och så pass god och snäll att den funkar för hela familjen. Använd detta recept för 4 portioner.

Ingredienser

  • 2-3 kycklingfiléer (ca 300 g)
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 cm riven färsk eller 1 tsk malen ingefära
  • 100 g champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 1 liten burk ananasskivor
  • 1 msk rapsolja
  • 3 msk japansk soja
  • 1 paket sockerärtor
  • 50 g cashewnötter

Så här gör du!

  • Skär kycklingen i lagom stora bitar.
  • Hacka eller skiva vitlöken tunt.
  • Riv ingefäran på ett rivjärn.
  • Dela champinjonerna, skiva paprikan och skär ananasringarna i små bitar.
  • Hetta upp olja i en stor stekpanna eller en wok och lägg i kycklingbitarna, vitlök och ingefära.
  • Häll på sojan och vänd runt kycklingen i stekpannan så att den får färg.
  • Vänd sedan ner resten av grönsakerna och låt det stå och puttra under ett par minuter.
  • Avsluta med att vända i ananasen och nötterna. Häll eventuellt i lite av saften från ananasen precis före servering.

Serveringsförslag

Servera tillsammans med jasmin- eller basmatiris och sweet chilli sauce till dem som vill göra anrättningen något mindre snäll.

Tips på vardagsmat kan man aldrig få för mycket av. Vad brukar du fixa till mitt i veckan när hela familjen behöver energi och något trevligt att smaska på? Tipsa mig gärna genom att lämna en kommentar nedan.

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *