Vad är egentligen ett index?

Index är ett av alla dessa begrepp som man ofta stöter på i samma andetag som orden aktie, börsen och marknaden nämns. Men vad är egentligen ett index och vad kan vi läsa ut ur ett index? Idag ska jag ta en djupdykning i detta begrepp så att vi kan reda ut det en gång för alla.

Index används för att mäta förändringar för en grupp aktier. På vår börs här i Sverige, Nordenbörsen, så finns det en mängd olika index som mäter olika grupper av aktier. Mest omfattande är OMXNPI som är ett generalindex över samtliga bolag noterade på Nordenbörsen. Utöver detta finns det ett PI-index för varje enskild börsmarknad, det vill säga ett generalindex samt ett index för de största bolagen.

indexVidare finns sektorindex för de nordiska bolagen totalt liksom sektorindex för varje enskild marknad. Det enskilt äldsta indexet i Sverige är Affärsvärldens generalindex som har mätdata från 1901.

Vad är det då ett index mäter? Enkelt förklarat kan man säga att det mäter förändringar från en tidsperiod till en annan och att de är skapade för att man ska kunna få en jämförelse med kursutvecklingen från en tid till en annan. Alla index mäter dagliga förändringar, det vill säga hur mycket indexvärdet har förändrats från en dag till en annan. Men självfallet kan man välja att se förändringar över längre eller kortare tid om så önskas.

Så beräknas ett index

De vanliga indexen beräknas utifrån företagens börsvärde. Ett företag med större börsvärde än ett annat har alltså större vikt i index. En förändring av aktiekursen i ett stort bolag ger större utslag i index än en kursförändring i ett litet företag.

Beräkningen av aktieindex går till så att aktiekurserna multipliceras med antalet aktier i samtliga börsnoterade företag så att det totala börsvärdet ges. När beräkningen görs på samma sätt efter fem minuter, en halvtimme, en timme, en dag, en vecka eller en månad så kan den procentuella förändringen beräknas.

Men hur funkar det då med aktiernas utdelningar? Ingår de i indexen? Ja, de vanligaste indexen belastas med utdelningar. Om direktavkastningen (aktiens utdelning dividerad med kursen) uppgår till 3 procent betyder det att index sjunker med 3 procent, allt annat lika, när utdelningarna har tagits. Däremot blir det ingen värdeminskning för den enskilde aktieägaren. Om utdelningen är 5 kronor i en aktie får aktieägaren 5 kronor (minus skatt) i sin hand samtidigt som aktiekursen i det aktuella bolaget, vanligtvis, sjunker med lika mycket, och affären går i stort sett jämnt ut för aktieägaren.

För att aktieägaren ska kunna jämföra sin avkastning med indexutvecklingen har därför ett särskilt avkastningsindex skapats, som tar hänsyn till utdelningarna. Ett annat specialindex är det så kallade placerarindex, ett oviktat index i vilket alla aktier väger lika mycket – precis som de gör i en vanlig aktiesparares portfölj.

Världens mest kända index är förmodligen Dow Jones industriidex på New York-börsen (Dow Jones Industrial Average, DJIA), som publicerades för första gången den 26 maj 1896. Antalet aktier i indexet var då 12 men har växt så att det i nuläget omfattar 30 bolag. Dow Jones är ett oviktat prisindex.

Så när man talar om att börsen stiger eller sjunker menar man egentligen att ett visst index stiger eller sjunker. Om ett index stiger betyder det att det sammanlagda värdet av alla underliggande aktier har ökat och vice versa. Och med detta sagt så hoppas jag att jag gjort börsen något mindre abstrakt för dig och att begreppet index nu känns begripligt :)

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Din blogg är ju väldigtfin och så men inte så läsvänlig. Du har aldrig tänkt på att göra om den till ett vanligt bloggformat där man inte måste klicka så mycket för att gå mellan olika inlägg?

  2. Tack för din respons! De senaste inläggen finns i höger kolumn men kanske är dessa länkar lite svåra att hitta (?). Ska ta en funderare över om jag kan förbättra detta på något vis. Förslag på förbättringar mottages tacksamt :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.