Vad händer egentligen i Egypten?

Det pågår ett uppror i Egypten och i flera andra delar av arabvärlden. Det är nu ett faktum att regeringen i Egypten har stängt ner Internet, telekommunikation (SMS) och förvandlat landet till ett svart hål. Nu kan de göra vad som helst med sina medborgare då de är isolerade. Det är åtminstone det som verkar vara deras syfte.

Jag kan se två anledningar till detta agerande. Den egyptiska regeringen vill försvåra för aktivisterna och demonstranterna att kommunicera med varandra via sms, twitter etc för att bestämma plats och strategi för sina demonstrationer och för att kunna hjälpa varandra när så behövs. Syftet torde också vara att försvåra nyhetsrapporteringen då de troligen kommer att slå hårt mot sina medborgare för att bibehålla sin makt. Hemska bilder har redan kommit till världens kännedom via YouTube och andra kanaler och det vill man sätta stopp för.

En majoritet av världens länder är i dag demokratier, åtminstone i meningen att någorlunda rättvisa val hålls. Efter Berlinmurens fall under 1990-talet föll envälden i Europa, Latinamerika och Asien. Även Afrika söder om Sahara uppvisar allt fler valdemokratier, även om många av övergångarna från diktatur varit skakiga. Men i ett hörn av vår jord, arabvärlden, har den våg av fria val som svept över världen knappt lyckats skölja bort ett enda auktoritärt styre.

Tillstånden i dessa länder, där befolkningen hållits nere i fattigdom och underutveckling är på många sätt akut och det är en reaktion på det vi ser nu. Jag vågar inte ens tänka på vad som kommer härnäst i form av våld, strider och lidande men önskar självfallet demokrati i arabvärlden.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Det folkliga upproret lyckades i Tunisien men misslyckades i Iran, svårt att säga om det kommer lyckas i Egypten.

    Förhoppningsvis blir regimen ersatt av en sekulär demokrati utan allt för mycket religiösa förtecken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.