Benshi tilldelas Kulturstipendium 2011 – Litteratur

Idag är det en bra dag. Benshi, som du bör besöka och som jag i begynnelse var med och utvecklade, uppmärksammas och belönas nämligen med ett kulturstipendium. Skribenterna på sajten gör ett fantastiskt jobb och det är verkligen välförtjänt att de nu uppmuntras på detta vis. Pressutskicket nedan förklarar min glädje.

Pressmeddlenade från kultursajten Benshi – 9 december 2011:

Kulturmagasinet Benshi tilldelas idag Regionförbundet södra Smålands Kulturstipendium 2011 – Litteratur, med motiveringen:

Kulturmagasinet Benshi är ett lovvärt initiativ till aktuell kulturell debatt och fördjupning på internet. De åtta skribenterna skriver engagerat om olika konstformer och kulturella fenomen, på ett sätt som tilltalar även den yngre publiken. Att ge ut valda kulturjournalistiska texter även i bokform visar på höga ambitioner och en önskan om att ge skrivandet större tyngd.

Representanter från Benshi tar emot stipendiesumman på 20 000 kronor under Regionfullmäktiges sammanträde i Växjö.

På Regionförbundets frågor om den egna verksamheten svarade Benshi:

Vad driver er i ert skapande?
– I en av våra första större artiklar intervjuades akademiledamoten och författaren Horace Engdahl. Han menar att den tanklösa kulturen idag har en dominerande ställning medan den intellektuellt och estetisk acceptabla kulturen upptar en allt mindre del av offentligheten. Ambitionen med Benshi är att nyansera den samtida kulturdiskussion och istället för att dela ut korta betygsomdömen ge en bredare bild av kulturutbudet.

Vad gör er stolta över Kronoberg?
– För Benshi har Linnéuniversitetet varit utgångspunkten. Det är under kurser i humaniora och genom arbete med studenttidningen Sista Brefvet som kontakter mellan skribenterna har skapats. Undervisande personal på universitetets skrivarkurser har varit kamratliga och generösa mot vårt projekt på ett sätt som är ovanligt vid andra lärosäten.

Benshi vill passa på att tacka följande personer som genom sitt stöd har varit betydelsefulla för projekten: KBT Byrån i Växjö AB, Edhem Borčak (Högsby), Gulli Johansson (Växjö), Elisabet Stengård (Malmö), Magnus Eriksson (Lund) och Håkan Liljeqvist (Jönköping).

Benshi är en kultursajt – www.benshi.se – som sedan 2008 har haft som främsta syfte att nyansera samtida kulturdiskussion genom att skriva om film, musik, litteratur och scenkonst. Under hösten 2011 har kulturjournalistikkollektivet för första gången presenterat sig i bokform med Benshi antologi #1

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.