De skapar ordning i din ekonomi med ny webbtjänst

Nyligen lanserades sajten Utdraget.se som erbjuder en relativt oansenlig men ytters användbar tjänst. Dessutom gratis. Jag blev väldigt intresserad då jag förstod att denna sajt kan hjälpa till att bringa ordning i människors privatekonomi. Därför tog jag kontakt med Micke Widell som är en av personerna bakom sajten för att få veta mer om Utdraget.se och dess kommande utveckling.

Bild 3Kan du förklara kort vad Utdraget.se är?
Utdraget.se är en sajt där man på ett par minuter går från kontoutdrag på internetbanken till diagram och grafer över hur man spenderar inom olika kategorier.

Varför ska man använda Utdraget.se? Vad hjälper detta verktyg mig med?
Utdraget.se är perfekt för alla som undrar vad de bränner sina pengar på. Om man i slutet av varje månad har svårt att förstå hur man kunde slösa bort hela lönen även denna gång, då kan Utdraget.se ge svaret snabbt!

Alla större svenska internetbanker stöds, och allt man behöver göra är att klistra in sitt kontoutdrag i en ruta på sajten, så tolkas och kategoriseras automatiskt en stor del av transaktionerna. När man hjälpt systemet på traven genom att kategorisera resterande transaktioner själv är man redo att undersöka sina spenderingsvanor i olika diagram.

Hur kom ni på idéen att utveckla detta?
Vi är tre kompisar som träffades när vi började plugga datateknik på KTH, och vi har alltid jobbat på mindre programmeringsrelaterade projekt tillsammans. När Ted Valentin utannonserade att han skulle arrangera 24 hour business camp kände vi att det vore roligt att åka dit. Vi hade först en tanke på att bygga ett enkelt diagramverktyg för att visualisera sina konsumtionsvanor. Efter att vi hade diskuterat idén en stund kom vi på det här med att det skulle vara smidigt om man bara kunde klistra in transaktioner från internetbanken.

Den idén ledde vidare till idén om att det vore trevligt om den dessutom kunde kategorisera transaktionerna automatiskt utifrån hur andra användare kategoriserat liknande transaktioner. Nu kände vi att vi hade en riktigt grym idé som skulle eliminera mycket av det jobbiga med att göra uppföljningar av sin ekonomi.

Den version av sajten vi byggde och lanserade i januari under 24 hour business camp var minst sagt bristfällig. Vi hade stöd för några banker, men sajten fungerande enbart i vissa webbläsare och upplägget var ganska krångligt och ointuitivt. Under våren samlade vi in feedback och jobbade vidare med sajten, och konstaterade att den var alldeles för krånglig att använda. Vi brainstormade fram ett nytt användargränssnitt helt i javascript, där allt man gör ger omedelbar respons.

Vem eller vilka är er målgrupp?
Alla som vill ha mer kontroll på sin ekonomi och vill ha en bra grund att utgå ifrån när de sätter upp en budget.

Idag är ju er tjänst vad jag kan förstå helt gratis. Kommer den alltid att vara det?
Ja, vi har inga planer på att någonsin ta betalt för den tjänst vi tillhandahåller nu. Det man möjligen kan tänka sig på sikt är att ta betalt för framtida premiumtjänster. Vårt främsta fokus just nu är bara att bygga en riktigt bra tjänst som användarna älskar. När man kommit dit tror vi inte det är några problem att börja få intäkter.

Vad har ni för planer för framtiden vad gäller Utdraget.se?
Planen är att fortsätta lyssna på användarna och bygga sådant som det är stor efterfrågan på. Just nu är det väldigt många användare som vill ha en inbyggt budgetfunktionalitet. De vill kunna sätta upp månadsmål för sin ekonomi och få automatisk uppföljning på dessa mål. Så det är vad vi planerar bygga härnäst. Det och att kontinuerligt rätta buggar och förbättra inläsningsalgoritmerna. Vi är också sugna på att implementera sociala funktioner, exempelvis att man lätt ska kunna hålla utgifterna i ett samboförhållande rättvisa.

Besök Utdraget.se här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.