Google slutar med censureringen i Kina

Jag är en stark förespråkare av yttrandefrihet och den enskilda individens rätt att få tycka vad den vill. Därför tycker jag att det extremt glädjande när jag via Nikke får nyheten om att Google nu har beslutat om att ta bort all censur på sökningar i Kina. Detta tillmötesgående, som Google gjort fram till nu, gentemot den kinesiska statsmakten har varit tveksamt från första stund.

Google har dessutom agerat snabbt. Det verkar nämligen som att de redan nu har slutat censurera Google.cn vilket i sin tur, med all säkerhet om du frågar mig, kommer att leda till att Kina stänger av Google i landet inom kort. Att hantera all fri information som levereras via Google kommer bli för mycket för de Kinesiska myndigheterna att hantera.

Google förklarar i sin blogg varför man väljer att göra denna förändring. De pekar bland annat på tre allvarliga brott som de kinesiska myndigheterna med största sannolikhet ligger bakom. Nikke förklarar dessa brott på ett bra sätt, och också Googles respons på det inträffade, så läs gärna hans bloggpost i ämnet.

Brotten till trots – inget ont som inte har något gott med sig. De kinesiska myndigheternas försök att göra intrång i enskilda individers gmail-konton etc. skapar ännu svårare problem för dem när nu Google låter sitt sök vara ofiltrerat och ocencurerat. Ett framsteg för yttrandefrihet och demokrati. Yes!

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Riktigt bra gjort av Google. Det här visar att handel (tjänst i detta fallet) på en global marknad är
    den bästa diplomatin. Än så länge vet vi ju inte hur Kina kommer agera. Men vi kan ju hoppas att det leder till att Google får finnas kvar, ocensuerat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.