Kreditkort

Kreditkort i sig är inget problem om du har en ordnad ekonomi, men det är inget jag rekommenderar till alla. Min grundinställning är man sparar först och köper det man vill ha först när man har pengarna. Din grundinställning till att skaffa dig ett kreditkort bör just därför vara kritiskt. Det kan vara, och har varit så för många, första steget in i en skuldfälla.

Men, som sagt, kreditkort i sig är det inget fel på. Jag har själv ett OKQ8-kort (VISA) med en kredit på 50 000 kr på. Det använder vi i familjen när vi handlar mat och bensin (först och främst) och på det viset samlar vi en del poäng och bonus som vi kan plocka ut som rena pengar på OKQ8’s bemannade mackar. Självklart betalar vi fakturan varje månad och alla inköp följs upp noggrant och stäms av mot vår hushållsbudget. I och med att vi är disciplinerade och har en mycket ordnad ekonomi så bidrar det här kortet till att vi spar en hel del pengar varje månad. Det kan alltså vara en positiv grej med ett kreditkort om man använder det rätt.

Vilket är det bästa kreditkortet för dig?

[wptabs mode=”horizontal”] [wptabtitle] ICA Banken[/wptabtitle] [wptabcontent]ICA Banken | Mer info om ICA Bankens kreditkort

ica banken kreditkortVälkända ICA har flera olika korttyper för olika behov. Deras kreditkort Bankkort Plus är ett kombinerat kreditkort och kontokort som jag tycker känns vettigt i sitt upplägg. Kortkrediten är räntefri i upp till 60 dagar. Utöver denna betalningsfrist så får du bonus när du handlar med kortet. Köp på ICA ger 1 procents bonus, köp på andra ställen ger 0,5 procent. Det kostar inget att göra kontantuttag på bankomater och om du skulle befinna dig utomlands så är både uttag och valutaväxling kostnadsfritt att göra (notera dock att lokal bank kan ta ut avgift). ICA Banken har även lagt till ett Säkerhetspaket, det vill säga en kompletterande försäkring, som en förmån till alla som har deras kreditkort. Sammantaget tycker jag att det här kortet tål att jämföras och kan vara ett vettigt alternativ om du bestämt dig för att skaffa ett kort med kredit.[/wptabcontent][wptabtitle] re:member[/wptabtitle] [wptabcontent]re:member | Mer info om re:members kreditkort

re:memberNär re:member dök upp för några år sedan så gjorde de de med en massiv marknadsföring och idag är de väl etablerade som varumärke. Deras kreditkort kommer i tre varianter. Du kan välja mellan re:member flex – helt utan årsavgift, re:member more – kortet med bonus och elva försäkringar samt deras klassiska svarta re:member, som du formar själv med tre valfria försäkringar. Oavsett vilket, har du kontroll över dina inköp och väljer själv om du vill betala allt eller dela upp betalningen. Re:members kreditkort har ett bonusprogram där man får poäng för varje krona som man betalar med kortet. Dessa bonuspoäng kan sedan omvandlas till återbäring i form av kontanter. Du kan även välja att donera pengarna till UNICEF vilket jag tycker är ett vällovligt initiativ från kreditkortsutgivaren. Pluspoäng på det från mig![/wptabcontent][wptabtitle] Ikano Bank[/wptabtitle] [wptabcontent]Ikano Bank | Mer info om Ikano Bankens kreditkort

marginalen sparkontoIkano Bank har som vanligt gjort det enkelt för sina kunder att välja kort då de har ett enda att välja på. Och det är faktiskt ett rätt bra kort med schysta villkor. Ikano Kort är ett kreditkort utan någon årsavgift. Den stora skillnaden mellan Ikano Kort och andra kreditkort är att du som kund själv väljer hur du vill delbetala. En stor fördel med Ikano Kort är att du för kortköp över 2.000 kronor kan delbetala med 0% i ränta i 6, 12 eller 20 månader.[/wptabcontent][wptabtitle] Marginalen Bank[/wptabtitle] [wptabcontent]Marginalen Bank | Mer info om Marginalens kreditkort

marginalen sparkontoMarginalen Bank har fyra olika kort i sitt utbud – vart och ett med sin egen profil. Dels erbjuder de ett bankkort där pengarna dras direkt från ditt bankkonto, dels tre olika kreditkort med olika kreditgräns och fördelar som jag tycker verkar vettiga. Traveller-kortet, där dina inköp förvandlas till resor, passar bra för dig som gillar att resa då det ger dig en inbyggd reseförsäkring och rabatt på mat och boende världen över.[/wptabcontent] [/wptabs]

Frågorna som hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet

Om du står inför att skaffa dig ett kreditkort så har du kanske märkt att det finns otroligt många att välja på. För att göra ett bra val så bör du därför jämföra och vara klar över vad det är du ska jämföra. Det jag kollade in innan jag bestämde vilket kreditkort som var bäst för mig var följande punkter:

  • Avgifterna. Hur ser det ut med årsavgifter? Är det någon avgift förknippat med bankomatuttag, köp, när man använder det utomlands (valutaväxlingspåslag) eller kanske när du gör bankomatuttag i EU/utanför EU med kreditkortet? Är det en faktureringsavgift förknippat med kortet?
  • Räntan. Hur hög är räntan?
  • Antalet räntefria dagar. Hur lång är betalningsfristen? Hur många dagar kan du låna pengar räntefritt?
  • Kreditgränsen. Hur stor kredit kan du beviljas?
  • Var gäller kortet? Väljer du ett VISA eller Mastercard så minimerar du risken att hamna i situationer där kortet inte gäller.
  • Bonus. Kan du få pengar tillbaka på dina inköp? Finns det andra typer av förmåner kopplade till kortet? Reseförsäkring?
  • Annat? Finns det andra begränsningar eller villkor som gör kortet bättre eller sämre just för dig? Hur har du tänkt att använda kortet? Passar det dig med tanke på ditt tänkta sätt att använda kortet? Jag har sett skräckexempel på kreditkortsvillkor, så ge dig inte med mindre än att du verkligen vet vad som gäller så att du inte får några överraskningar.

Med utgångspunkt från dessa punkter så rekommenderar jag dig att skaffa dig en övergripande bild över de kort som erbjuds på marknaden och vad deras förutsättningar innebär just för dig.

Mina råd till dig om kreditkort!

Betala kontant i största möjliga mån. Studier visar den genomsnittliga personen spenderar mindre när de betalar med kontanter och mycket mer när de betalar med kredit, möjligen beroende på att när du använder ett kreditkort så känns det som om du inte hanterar riktiga pengar. Min farmor brukade lite skämtsamt säga att man skulle handla pengar innan man kunde handla saker och det är en grundregel som jag själv brukar hålla mig till.

Se över kreditkortets räntor, års- och transaktionsavgifter. Många företag erbjuder 0 kr i årsavgift men se upp för höga räntor och transaktionsavgifter. Och du, behöver du verkligen korten över huvud taget? Är det inte bättre att spara först och spendera när du väl har pengarna?

Prioritera att betala av skulder på ditt kreditkort. Om du är i det läget att du har pengar på ditt sparkonto men samtidigt har en skuld på ett kreditkort eller ett sms-lån så är det prioritet ett att betala av lånet. Många kreditkort och snabblån har en ränta på 15-25% eller mer och det är inget man bör leva med. Att betala av lån är också ett sätt att spara.

Kreditkort är inte alltid dåliga grejer men inget för dig som inte har en ordnad ekonomi. Kolla noga in vilka förmåner som finns kopplade till ditt kreditkort och dra fördel av dem. Praktiskt taget alla kreditkort har nämligen något form av bonusprogram. Har du koll på din budget och disciplinen att hantera kreditkortet på ett sunt sätt så kan kortet därför gynna din ekonomi. Exempelvis; betalas en resa med konto- eller kreditkort kan en extra reseförsäkring där avbokningsskydd, bagageförseningar, självrisk på hyrbil och olycksfallsförsäkring ingå. Kortpoäng eller liknande kan ge dig pengar tillbaka eller andra typer av belöningar.

Vad är skillnaden mellan kreditkort, betalkort och bankkort?

Känner du dig förvirrad av de olika korttyperna erbjuds? För att räta ut eventuella frågetecken så ger jag dig här korta definitioner av vad som är vad i kortdjungeln.

Kreditkort – Med denna typ av kort kan du göra inköp upp till den kreditgräns som du ansökt och beviljats. När fakturan kommer, vanligtvis en gång per månad, så ska du minst betala minimibeloppet. På det obetalda beloppet debiterar kreditgivaren ränta. Denna ränta är i regel ganska så hög. Om du istället väljer att betala hela fakturan i slutet av månaden så behöver du i regel inte betala någon ränta. Kreditkortet blir ändå en kostnad för dig eftersom det flesta kreditkort är förknippade med andra typer av avgifter. Exempelvis en årsavgift och/eller transaktionsavgifter. Det finns dock ett antal kreditkort på marknaden som är avgiftsfria så kolla runt så att du hittar ett kort som är bra för dig.

Betalkort – Med ett betalkort kan göra inköp upp till din kreditgäns. När fakturan kommer måste du betala hela beloppet. Här finns alltså ingen möjlighet att låna till köpet. Det vanliga är att ett betalkort har en betalningsfrist på 30-45 dagar, beroende på vilken bank som har utfärdat det. En gång i månaden skickas en faktura på det totala beloppet du har handlat för hem till dig.

Bankkort – Ett vanligt bankkort använder du för att betala med och för att ta ut kontanter på bankomater. Pengarna tas vanligtvis direkt från ditt lönekonto, transaktionskonto eller liknande. Du måste alltså ha teckning på ditt konto för att kunna betala med ditt bankkort. Dessvärre är det så att du oftast inte kan koppla bankkort till konton som erbjuder hög ränta vilket enligt mig är dåligt. Här kan bankerna bli bättre!

Det är bra med sajter som jämför kreditkort men…

Du kanske har sett att det finns ett antal sajter som erbjuder jämförelsetjänster och där man bland annat kan jämföra olika kreditkort. Det kan vara bra men jag vill samtidigt påpeka att de inte listar alla kort som finns på marknaden och att de framhäver de kort som annonserar på deras sidor. Somliga banker betalar alltså för bättre exponering i de uppställningar som jämförelsesajterna erbjuder. Jag tycker det är bra att jämförelsesajterna finns då de sätter lite press på marknaden men jag tycker också det är viktigt att du och jag som är konsumenter vet att syftet med dessa sajter inte enbart är att vara konsumentupplysande, utan att tjäna pengar. I sammanhanget vill jag även påpeka att min ekonomiblogg, Spara & Placera, också har som syfte att dra inkomster till mitt lilla enmansbolag Kreejt. Det sker i mer eller mindre omfattning genom att jag upplåter plats för annonser, säljer egna produkter och tjänster via webbsidan och även säljer andras produkter och tjänster på webbsidan.

Min ambition är dock att detta inte ska påverka kvalité och/eller självständighet i artiklar och övrigt som publiceras här på Spara & Placera. Genom att tydligt och öppet beskriva vem jag är och att det finns kommersiella inslag på min sajt så hoppas jag att du uppfattar det hela som ett bra och givande upplägg.

Har du fler råd och tips om vad man bör tänka på när man ska välja kreditkort? Har du egna erfarenheter du vill dela med dig av? Lämna gärna en kommentar här nedan så hjälps vi åt att vara medvetna kreditkortskunder.