När Internet blir en drog (eller därför vinner Internet över TV i min värld)

I förra blogginlägget delade jag mina tankar om hur TV-apparaten kan bli en drog. Passiv konsumtion när den är som värst helt enkelt. Men vad tycker jag då egentligen om Internet? Är det så mycket bättre?

I grund och botten tycker jag definitivt att Internet är typ 1000 procent bättre. Största orsaken till det är att informationen är mer diversifierad. De som är avsändare är fler och därför borde det vara så att olika ämnen tas upp med fler ingångsvinklar. Alltså slipper vi de filter som svt:s Aktuellt och TV4-nyheternas redaktioner ju faktiskt utgör.

Det är viktigt, tror jag, att komma ihåg att de är en liten klick människor präglade av sina små universum som bestämmer hur verkligheten ska återges och beskrivas. Många gånger oemotsagda via TV-mediet. De konstruerar ju verkligheten för oss. Det begriper alla som har läst lite sociologi och mediekunskap. Om Internet funkar så mycket bättre i praktiken är ju en annan sak. Förutsättningarna finns åtminstone där.

Det andra skälet till att jag föredra Internet som medie är att mitt nyttjande av Internet oftast blir ett deltagande. Man engagerar sig och söker aktivt information. Har man en blogg, ett forum, är involverad i sociala medier som twitter eller facebook så bidrar man dessutom till vad Internet är. Tittar du på en film på YouTube så kan du svara genom att lämna en kommentar eller kanske göra en egen film som ett svar. Möjligheterna till interaktion är många.

Det är med andra ord inte en monolog man tar del av utan en dialog. Om man vill. Bland annat därför vinner Internet i min värld och TV:n är stenålder.

Därmed inte sagt att Internet är helt igenom bra. Självklart finns det dimensioner och saker som gör att även Internet kan utgöra en drog vi tar till för att döva sinnena och som kan verka fördummande. Men det blir ju vad vi gör det till och du och jag kan påverka det.

Eller vad säger du?

Notering: Det finns dock vissa typer av sajter som vi nog inte behöver fler av. Och nej, jag tillhör inte dem som skulle gråta blod över några mindre kanaler på dumburken.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Känner mig tvungen att kommentera nu när du pekar på det uppenbara att internet ger möjlighet till en dialog :)

    Bra tankar, håller helt och hållet med om att internet är bättre på alla sätt. Var själv en tv-narkoman en gång i tiden men nu slukar internet nästan all min tid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.