Projektet: Inlagd sill – Del 3 – Sherry och vitlökssill

Projektet: Inlagd sill – Del 3 – Sherry och vitlökssill

Dags för den tredje och avslutande delen av projekt inlagd sill. Idag skall sherry och vitlökssillen färdigställas. Om förberedelser och om Glasmästarsill kan du läsa i projektets tidigare del: här och här. Jan-Boris Möller som under 1990-talet var en känd tevekock presenterade sherry och vitlökssillen i ett av sina julrecept. Sherry och vitlökssill är en…

Veckans gastronomiska ord – Senap

Veckans gastronomiska ord – Senap

Inget julbord utan senap och definitivt ingen skinkmacka utan senap. Men vad är egentligen senap? Under rubriken Veckans gastronomiska ord försöker jag mig på att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften jag tagit på mig är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Kanske medför detta projekt att ni lär er något…

Grönkålssoppa

Grönkålssoppa

Julens grönaste nyttighet är Grönkålssoppa. Farbror Melker skulle hävda att soppan innehåller hela alfabetets vitaminer. Inte helt sant men grönkålen är rik på betakaroten (a-vitamin), c-vitamin och järn. God, snygg och vegetarisk skrider Grönkålssoppan fram, då måttet är rågat av gräddiga Janssons och smörstekta korva. Lagom till jul och kallare väderlek är grönkålen i säsong.…

Projektet: inlagd sill – Del 2 – Glasmästarsill

Projektet: inlagd sill – Del 2 – Glasmästarsill

Dags att färdigställa Glasmästarsillen. Förberedelser i form av inköp, kokning av lag och urvattning av sillen kan du läsa om i projektets första del (den hittar du här). Dagens bestyr är roligare än gårdagens och svårighetsgraden är fortfarande på enkel nivå. Jag gillar när det är mycket rotfrukter och lök i inläggningen. Det ger inte…