Starta din blogg idag!

Aha! Du gillar att skriva och du gillar att läsa andras bloggar. Du har funderat över och kanske drömt om att kombinera dessa två intressen och starta en egen blogg. Visst har jag rätt?!

Att driva en blogg är en utmaning och det kan vara enormt berikande för dig. Därför tycker jag att de nu dags att gå från tanke till handling. Idag är dagen då du ska starta en egen blogg! Grattis!

Så, frigör 15 minuter och följ de 3 stegen nedan. Du kommer att vara igång med din blogg snabbare än du kunnat ana. Så, nu kör vi!

SÅ HÄR ENKELT ÄR DET ATT STARTA EN BLOGG

Det är de här 3 stegen som kommer göra dig till en bloggare.

  1. Domännamn och webbhotell
  2. Installera WordPress
  3. Göra bloggen snygg

1) Domännamn och webbhotell

Det här är kul! Vad vill du ha för domännamn till din blogg? Min har domänen hakanliljeqvist.se men det kanske inte i alla lägen är lämpligt att använda sitt namn. Det kanske istället är bättre att har ett namn som relaterar till det som du tänker blogga om? Ägna dig åt lite kreativt tänkande så kommer du säkert på det! Det bästa är om du kan klura ut några olika alternativ eftersom det inte säkert att domänen är ledig.

När du väl har kommit på några namn så är det dags att besöka något ställe där du kan köpa domäner och plats på webbhotell. Loopia är en av mina favoriter. Hos dem kan du ta reda på vilket/vilka domäner som är lediga. Det gör du i en sökruta på deras sida som ser ut så här:
loopia_doman-1
Du kommer också att behöva ett utrymme att ha din blogg på. Det kallas hosting eller webbhotell och kan liknas vid att du hyr ett utrymme på en internetansluten dator, en webbserver, där din blogg får bo. Loopia är ett riktigt bra webbhotell med bra support, till en rimlig kostnad som täcker behoven för de allra flesta bloggar.

Det finns tre olika paketlösningar att välja på hos Loopia men för en blogg är valet enkelt; du ska ha privatpaketet. Det är just detta webbhotellspaket som jag har valt för min blogg och som jag rekommenderar till dig också. Det är det billigaste paketet som de har men det räcker ändå riktigt riktigt långt för dig och din blogg. Får du andra behov senare så är det inga problem att uppgradera.

2) Installera WordPress

När du har din domän och ditt webbkonto så är det dags att installera WordPress. Låter det komplicerat? Då kan jag lugna dig med att det endast krävs väldigt lite tid och engagemang för att fixa detta.

Allt du behöver göra är att logga in på Kundzonen hos Loopia (användaruppgifter har du fått när du beställde ditt webbhotelspaket i föregående steg) och direkt får du frågan om vad du vill göra. Då väljer du alternativet Starta en hemmsida, blogg eller webbutik och i steget efter alternativet Starta en hemsida eller blogg (WordPress).

Nu gäller det! Nu har du kommit till ett enkelt formulär där du ska fylla i vad du vill att bloggen ska heta och under vilken domän du vill installera WordPress. Allt är enkelt utformat och har du några frågor så finns det ett frågetecken bakom varje fält som förklarar hur du ska tänka. Du kan även vända dig till Loopias suport som är snabba och alltid redo att hjälpa till. Tveka inte att använda den möjligheten om du behöver.

Bilden nedan visar hur det skulle kunna se ut när du fyller i formuläret.
Starta blogg på egen domän
Du ska veta att du alltid kan ändra på bloggens namn i efterhand så fastna inte på första fältet. Allt ifyllt? Ok, då är det bara att klicka på knappen Installera och sedan har du din WordPress-installation på plats. Gratulerar till detta! :)

Det var väl inte så svårt va?

WordPress är nu installerat och du kan nu titta på din blogg genom att surfa in på din domän. För att logga in i admininstrationsgränssnittet så surfar du in på www.dittdomännamn.se/wp-admin/ och anger ditt användarnamn och lösenord. Du lägger alltså till texten /wp-admin/ i slutet av din bloggadress, eller tar dig till admin-delen på din WordPress-installation genom att klicka på bloggens namn i Loopia Kundzon under rubriken “Logga in i dina tjänster”.
inloggningsida-wp
WordPress administrationstgränssnitt är den panel där du kommer att spendera mycket av din tid som bloggare; Här ser du kommentarer som har kommit in, skriver nya inlägg samt modifierar och ändrar på hur din blogg ska visas för omvärlden, för att nämna några saker.

3) Göra bloggen snygg

Har du kommit hit så har du nu en helt egen blogg att fylla med dina sköna texter, bilder och annat! Woho! Hur känns det? Välkommen till bloggosfären min vän! Skicka gärna en länk till mig så att jag kan komma och hälsa på dig.

Men innan du börjar skriva inlägg och ladda upp bilder på dina senaste fångster så ska du välja tema till din blogg. Du ska helt enkelt bestämma hur du vill att den ska se ut. Det finns tonvis med teman som är gratis som du enkelt kommer åt via din wordpress-installation. Om du skulle vilja ha ett lite mer avancerat tema, ett så kallat premium-tema så är min rekommendation att du kollar in ThemeForest. Där hittar du en uppsjö av proffsiga teman som är stabilt kodade och dessutom till en rimlig peng. De flesta ligger någonstans mellan 30-45 dollar, dvs ca 300 kronor. Jag har köpt flera teman på ThemeForest och varje gång har jag blivit förvånad över hur mycket jag fått för pengarna. Därför känner jag mig helt lugn med att rekommendera dem även till dig.

Skulle du ha några frågor om denna guide eller om du behöver lite extra hjälp – hojta till så ger jag dig en knuff i rätt riktning. Jag tycker det vore riktigt kul om jag kunde bidra till att vi får fler svenska bloggare av alla kategorier. Och du – tipsa mig gärna om din blogg när du är igång så kanske jag skriver en rad om den här på min blogg.