Värdering av tillgångar

Igår skrev jag ett blogginlägg om meningen med att investera i finansiella tillgångar och snuddade då vid vikten av att värdera dessa. Låt mig idag få utveckla det en aning.

The value of any stock, bond or business today is determined by the cash inflows and outflows – discounted at an appropriate interest rate – that can be expected to occur during the remaining life of the asset.

John Burr Williams, The Theory of Investment Value

Att konstatera är att; värderade blir alla finansiella tillgångar ekonomiskt lika. Det gäller till exempel gårdar, skog, obligationer, lager, aktier, trisslotter eller produktionsanläggningar. Och varken ångloket, elektricitet eller bilen har förändrat detta. Faktiskt inte ens Internet. Så länge du petar in rätt siffror så kan du jämföra universums alla tillgångar mot varandra och se vilken som attraherar dig och ditt kapital mest.

Ett par grejer jag vill skicka med när vi resonerar om detta är dessa:

  • Eftersom framtiden är okänd så blir värdering en ganska oprecis variabel. Mer ett sätt att uppskatta mellan tummen och pekfingret.
  • Screeners och datorer är bra hjälpmedel när man ska värdera men kan också ge investeraren en falsk känsla av trygghet och därför vara orsak till investeringsmisstag.
  • En ungefärlig värdering är tillräcklig och är vad jag personligen strävar efter. Det är bättre att vara ungefärligt rätt en precis fel.
  • Personligen värderar jag bolag och aktier med flera olika metoder och gör en sammanvägd bedömning.

Avslutningsvis, trots att en värdering allt som oftast blir något luddig så är det emellertid viktigt att skapa sig en uppfattning om tillgångens egentliga värde (intrinsic value). Det är helt enkelt ett logiskt sätt att utvärdera den relativa attraktiviteten på investeringar och bolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.