6 tips om hur du överlever en lågkonjunktur

Det är inte bara storbanker i USA eller länder som Grekland och Irland som kämpar med ekonomisk kris. Ibland kan en lågkonjunktur även drabba en privatekonomi. Men om du har en ekonomi som är under attack och utsätts för tuffa tider så har jag sex tips som kan stärka ditt försvar och skapa stabilitet och trygghet. Här följer dessa tips som utgörs av såväl förebyggande tips som tips som du kan ta till dig när du är mitt uppe i krisen.

1. Skär ner på dina utgifter

Gör detta till din första prioritering. Fundera noga över om du verkligen behöver den nya platt-TV’n eller om du faktiskt kan leva med den du har eller till och med utan TV. Kanske kan du vänta ytterligare ett år med utlandssemestern? Att du gör uppoffringar nu och försöker leva på en mindre budget kommer att gynna dig i det långa loppet.

2. Se över och betala av på dina lån

Har du möjlighet att betala av en rejäl engångssumma på dina krediter och lån så ska du göra det. Det kommer innebära att du får en lägre månadskostnad på lånen. Samma effekt ger det att du ser över räntorna på krediter och lån. Kanske kan du slå ihop lån och/eller krediter? Kanske kan du byta långivare eller teckna om lånet för att få en lägre utlåningsränta?

3. Sänk kostnaden för dina räkningar

Se till att du inte betalar mer än du behöver för exempelvis el, telefoni, Internet, försäkringar och andra fasta kostnader. Idag är det enkelt att jämföra olika leverantörer så det finns inga ursäkter att inte ta ett rejält grepp om detta. Det troliga är att du kommer att upptäcka billigare alternativ, speciellt om det var några år sedan du valde tjänster och leverantörer på dessa saker senast.

4. Skaffa dig en kriskassa

Tillsammans med en budget så anser jag att ett buffertkapital är det mest fundamentala i en trygg och stabil privatekonomi. Den dagen krisen kommer, den oförutsedda utgiften eller händelsen, så lär du vara väldigt lycklig över att du var klok nog att bygga upp en kriskassa. Mitt råd till dig som inte har ett buffertsparande är därför att du börjar med det bums. Placera pengarna så tryggt och säkert du kan så att kapitalet med säkerhet finns kvar när krisen väl uppenbarar sig. Jämför räntor på olika bankkonton och välj den där du får en trygg och bra lösning.

Rekommendationen brukar vara att ett buffertsparande ska uppgå till en summa som motsvarar din årslön eller en halv årslön. Du bestämmer givetvis själv nivån men se till att detta kapital utgör så mycket att det ger dig den trygghet som krävs för att du ska ha tid att komma på rätt köl igen.

5. Betala nu, inte sedan

Cash is king är ett välkänt begrepp. Och faktum är att det stämmer rätt så bra. Det är alltid billigast att betala direkt istället för att köpa idag och betala imorgon. Räkna på utlåningsräntorna så kommer du snart att inse att det du köper kommer bli mycket dyrare än om du skulle betalat varan eller tjänsten direkt. Kanske är det till och med läge att klippa kreditkorten och skilja sig från dem totalt?

6. Behåll ditt jobb

Det här är en punkt som delvis står utanför vad man själv kan kontrollera. Men om det står i din makt att säkra din inkomst på något sätt så gör det. Att byta jobb under en lågkonjunktur är inte alltid så lyckat då företag och arbetsgivare kan vara pressade av negativa balansrapporter. Att vara sist in på en arbetsplats när allt viker nedåt är inte heller bästa sitsen då många tillämpar sist in, först ut-principen. Största hotet mot privatekonomin är trots allt arbetslöshet.

För dig som känner att jag har missat något så vore det intressant och kul ifall du ville komplettera denna lista genom att lämna en kommentar nedan.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Borde det inte vara klokast att spara under högkonjuktur och/eller när ens privatekonomi är god för att konsumera under lågkonjuktur då priserna åker ner?

  2. Så länge man lyckas med punkt 6 skulle jag våga påstå att en lågkonjuktur nästan kan få positiva effekter på privatekonomin. Bibehållen inkomst, lägre räntor (alltså lägre kostnader), privatkonsumtionen sjunker också vilket leder till rea i handeln osv. osv.

    Detta är som sagt förutsatt att man kan behålla sig jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.