Bohuslänska brödkakor hittar man under fliken matbröd i min frus handskrivna receptsamling med spiralpärm. Precis som med en hel del andra mer eller mindre utförliga recept i denna samling så är detta recept ett som vi ofta återkommer till.
Detta recept ger ljusa fina brödkakor med en lite seg struktur som är underbara nygräddade. Doften som fyller vårt kök när dessa gräddas är en riktig humörhöjare.
Recept: Bohuslänska brödkakor
Om receptet: Detta recept ger ca 10 stycken fina brödkakor.
Ingredienser
- 100 gram jäst
- 2 dl socker
- 150 gram margarin
- 1 liter ljummet vatten, 37 grader
- 3 tsk salt
- 2 dl grovt rågmjöl
- ca 3 liter vetemjöl
Så här gör du!
- Smula jästen i en stor bunke och häll i sockret.
- Koka upp 4 dl av vattnet och smält margarinet i det. Kyl sedan blandningen med resten av vattnet och häll alltihop i bunken när det är fingervarmt (37 grader).
- Tillsätt saltet och rör ner rågmjölet och 2 ½ liter av vetemjölet.
- Arbeta ihop degen och knåda in resten av mjölet om den känns lös.
- Låt degen jäsa i 30 minuter.
- Dela sedan degen i 10 delar och forma dem till släta bollar.
- Börja sedan genast att kavla ut till runda halvcentimeter tjocka kakor.
- Låt kakorna jäsa i ca 20 minuter och nagga dem sedan. Om du missar att nagga dem så kommer bröden att lyfta likt pitabröd eftersom luften inte kan tränga ut ur brödet.
- Grädda brödkakorna i ugnen ca 5 minuter på 275 graders värme. Eftersom det händer en hel del när brödkakorna gräddas så är det bra om du kan hålla koll på dem hela tiden. Bröden kommer troligen att lyfta lite i ugnen och de kan vara lite bubbliga när du tar ut dem. Men de kommer lägga sig i takt med att de svalnar.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Hej. Bohuskakorna blev jättebra men tycker att dom kanske blev lite för söta med detta recept.
Mindre socker och lite mer salt blir nog perfekt.
Goda! Jag vände kakorna efter ungefär halva tiden, annars blev de bara gräddade på ena sidan.
Härligt! Kul att du gillade dem :)
Kanon och med lite seghet också
det här brödet har mamma bakat sen jag var liten. Och nu bakar jag det till fikat i den baptistkyrkan jag går i, det är såå uppskattat jag gör limpor nu. det går bra det med kakorna är nog godast i alla fall.