Varför väljer bolag att börsnoteras?

Vad är det som gör att företag väljer att noteras på börsen? Varför vill de sprida ägandet av företaget på många händer och blanda in oss aktiesparare? Det kan tyckas märkligt men det finns en hel del fördelar med att börsnoteras. Det här är något som jag tänkte diskutera här och nu och i kommande blogginlägg.

Fondbörsens klassiska roll är att vara en marknad för riskkapital. För att näringslivet ska kunna utvecklas krävs investerare som är villiga att riskera sitt kapital i företag som bedöms ha en god framtid. Börsen är den plats där investerare med kapital möter företag i behov av kapital. Trots denna ursprungliga roll för börsen händer det ofta att aktiekursen faller för ett företag som aviserar en nyemission. Detta kan bero på att marknaden tycker att bolaget visar svaghetstecken som inte klarar sin utveckling med egna vinstmedel.

Ett företag som ber marknaden om mer pengar behöver dock inte alls vara dåligt. Det kanske måste växa snabbt och ser en chans till en god affär, antingen genom en stor investering eller genom att köpa en konkurrent, men upptäcker att kassan inte räcker till. I ett sådant läge kan aktiemarknaden vara lösningen.

Börsen funkar också som ett signalsystem för en effektiv ekonomi. Den snabba informationsgivningen och det breda intresset för aktier och ekonomi medför att utvecklingen på aktiemarknaden, liksom för övriga värdepappersmarknanden, blir en rättvisande spegel av marknadens framtidsförväntningar för enskilda företag. Samtidigt ger den ett samlat betyg för den aktuella ekonomiska politiken.

Nio skäl att börsnotera ett företag

Förutom att en börsnotering innebär en möjlighet för företaget att nå rikskapital så kan jag även se en rad andra fördelar. Nio skäl har jag kommit på i skrivande stund men det finns säkert fler. En börsnotering kan ge fördelar som:

1. Ett medel för att nå en större ägarspridning.
2. Att underlätta handeln i bolagets aktier.
3. Att ge företaget ett marknadsvärde.
4. Ett sätt att bli mer känt.
5. Att få högre status vid förhandlingar, inte minst internationellt.
6. Att använda aktier som betalningsmedel vid förvärv.
7. Att uppfattas som en attraktivare arbetsgivare.
8. Lägre skattebelastning.
9. Att bidra till de anställda och företagsledningen, särskilt om de är delägare, arbetar ännu mer intensivt för att åstadkomma goda resultat. Att vara delägare ger en större samhörighet med företaget än enbart ett anställningsförhållande.

Men att börsnoteras ställer nya krav på bolaget som ett onoterat inte behöver bry sig om. Det är dessutom inte bara fördelar med att notera sitt bolag. Det är något som jag tänkte ta upp i kommande blogginlägg här på Spara & Placera.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Hej
    Har sålt ett fritidshus och har lite pengar över som jag skulle vilja placera på ett säkert sätt …kanske med lite risk.
    Jag själv har ingen kunskap om placering men har börjat bli lite nyfiken eftersom bankräntan är så låg.
    MVh Margareth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.