Våga pruta och spara pengar

För två veckor sedan köpte jag en bil. Valet föll på en Saab 9-5, 2,3 från 2004 som inte hade gått allt för många mil. En av de stora utmaningarna i samband med detta bilköp var såklart att få köpa den till ett så bra pris som möjligt. Jag lyckades kapa priset med 7000 kronor och denna situation blev till slut en lektion i konsten att pruta. Detta fick mig att fundera vidare kring möjligheten att förhandla om priset och att på detta sätt spara pengar.

Ett står klart: våga pruta och du kommer att spara massor av pengar. Det är den lärdom jag fick av mitt bilköp. Trots detta kan man känna ett stort motstånd mot att att pressa säljaren i prisfrågan. Det är liksom inget man dividerar om som svensk och när vi kommer utomlands tycker vi oftast bara att detta är jobbigt att alla priser är diskutabla.

Men det är trots allt viktigt att inse att så länge det finns personer som vill sälja varor och tjänster, kommer köpare att försöka sänka priset de ska betala. Det är alltså inget konstigt med att pruta och det är inget man ska skämmas över.

Så pruta mer! Inte bara när du köper bil utan på alla typer av varor där du ser att det finns möjlighet att förhandla om priset. Om du vill ha ett lägre pris – fråga om det. Det värsta som kan hända dig är att de säger nej.

Till din hjälp kommer här några tips och och råd från mig om konsten att pruta. Några av dessa använde jag mig av när jag köpte min bil. Några av dem har jag kommit på i efterhand och ser fram emot att omsätta vid nästa tillfälle då jag ska köpa något.

Pruta genom att ta kommandot över köpsituationen

Att pruta handlar lika mycket om hur man säger något, som vad man säger. Genom att tänka igenom din argumentation och dina formuleringar kan du som köpare bli den som leder diskussionen och ta kommandot över köpsituationen. Exempel på sådana formuleringar kan vara:

”- Hur många procents rabatt kan jag få om jag köper den hos er istället för hos konkurrenten?”

”- Om jag köper den här mobiltelefonen som är så dyr vill jag allt ha en extra batteriladdare på köpet. ”

Spara pengar genom att bygga en relation till säljaren

Om du är stammis eller återkommande kund så borde du ha enklare att förhandla till dig ett bättre pris. För att detta ska funka så är det viktigt att du för diskussionen med en säljare som faktiskt har befogenhet att ta beslut om priset. Denna möjlighet har nämligen inte alla säljare.

Om du känner handlaren vet du om du tror på vad hon eller han säger. Och om försäljaren känner dig, vet hon eller han kanske att du är en kund som kommer tillbaka och vill därför behandla dig extra bra. Kanske känner säljare till vilka kampanjer som kommer fram över och kan erbjuda dig att köpa till det kommande kampanjpriset redan nu? Att ha en relation till säljaren kan alltså öka dina chanser till rabatt.

Låt dem förstå att du har handlat av dem tidigare och att du är en återkommande kund genom att påtala det för dem. Har du köpt en tv av dem tidigare så säg det när du återkommer till samma affär och tittar efter en digitalkamera. På det sättet vet de att du är en kund som är väl värt att vårda och ge bra pris eftersom det kan leda till återkommande affärer.

Verka inte allt för angelägen om du vill pruta

Se till att tid inte är en faktor när du ska köpa prylar. Dra ut på köpet och verka inte allt för angelägen i affären. Om du verkar alltför intresserad kan du gå miste om ett bättre pris eller om ett bonuserbjudande. Säg att du tittat i andra butiker eller att du tänker göra det. Saker du kan säga för att locka fram ett bättre pris kan exempelvis vara:

”- Nej, jag har inte bestämt mig än. Jag ska nog gå och kolla på andra ställen också.”

”- Jo, jag är kanske intresserad. Men grannbutiken verkar ha ännu bättre priser och jag vill nog kolla in hur mycket det kostar om jag köper det på Internet istället.”

Kolla runt och använd Internet för att pruta

Om många handlare säljer samma eller likartade varor kan det vara bra att ta reda på vad som skiljer erbjudandena åt. Skillnaderna kan gälla sånt som man inte tänker på i första hand, som hur lång garantitiden är, vad för slags service som ingår i priset eller hur arbetsförhållandena varit för dem som tillverkat det man tänker köpa. Ju mer du vet, desto större är chansen att du betalar för något som du känner dig nöjd med.

En stor resurs för att samla på sig information är Internet. Med hjälp av nätet kan du också lätt jämföra priser och läsa på innan du gör affär. När väl detta är gjort kan du ställa olika handlare mot varandra. Du kan exempelvis ringa runt och jämföra priser på följande vis:

”- Hej, jag ringer runt och jämför priser på en Nikon digitalkamera. Hos Classes Foto kostade en sådan 2995 kronor. Vad kostar de hos er?”

Köp mycket och pressa priset

Ju mer du köper av samma sak, desto lättare är det att få mängdrabatt. Kolla med dina vänner om det är fler än du som är intresserade av samma sak som du. Räcker inte vännerna till så finns det shoppingsajter på nätet som bygger på idén att ju fler som köper, desto lägre blir priset. Det kan vara värt att kolla upp.

Köp i ”fel tid” och få bättre pris genom att pruta

Sista minuten-resor är ett bra och talande exempel på att det ibland kan löna sig att vänta in fallande priser. Om du vill skaffa en husvagn är det smart att titta efter dem i början av hösten. Då börjar semestrarna ta slut för de allra flesta och det är inte så många som vill köpa husvagnar. En el kanske har problem med att vinterförvara sin husvagn och säljer därför till ett extra lågt pris bara för att bli av med problemet. Om du är sugen på bakelser, wienerbröd eller något annat smarrigt så kan det vara taktiskt att gå till bagaren minuterna före stängning. Bakverken håller sig ändå inte färska ett dygn till så det är troligt att du kan få dem billigare eftersom det är sista chansen att sälja dem.

Dessutom kan du försöka ha koll på när de stora reaperioderna börjar, ofta efter jul och kring sommarlovet. Man får mer kläder för pengarna då än när priserna är ordinarie.

Filmer om konsten att pruta

Nedan har jag samlat ett axplock av de filmer jag funnit i ämnet prutning. Några riktigt informativa och en av det mer humoristiska slaget.

The Haggling med Monthy Python

How to haggle (Så prutar man)

It’s haggle time! (Tid att pruta!)
Den här filmen är rätt kul och inspirerande och betonar att sämre tider för handlare gör det extra enkelt för oss konsumenter att förhandla om priset.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Att försöka spara pengar är inte fel och att pruta är kanske inte fel men då gäller det att pruta utan att någon annan person kommer att förlora en inkomst. man kan inte helt enkelt pruta överallt och sätta prutningen i system.
    Har du t.ex. prutat när du köper mjölk o bröd i din närbutik? Eller på bolaget när det köps ut?
    Nu vet jag inte om du är anställd eller jobbar som egen företagare men om nu är anställd och ägaren kommer ut och säger till dig att nästa lön blir mindre för att folk har lärt sig att pruta vad skulle du tycka om det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.