Allt detta och mycket mer vet Google om dig

Det diskuteras lite nu och då om Google och dess maktposition. Inte minst vad gäller personuppgifter och integritet. Men vad vet egentligen Google om oss? Svaret på det är att de troligen vet mer än vi kan ana och mer än vi vill. Så när jag här visar på 7 olika möjligheter att få reda på en del uppgifter så vet jag att jag ändå bara skrapar på ytan.

Vad betyder det för dig som Internetanvändare? Det är självfallet upp till var och en att göra ett ställningstagande om i vilken grad man vill skydda sig. Dock menar jag att du gör dig själv en otjänst om du inte är medveten eller gör dig själv medveten om att du lämnar ut en del av dig själv bara genom att använda nätet. Sedan kan man ju ha olika uppfattning om man har något värt att dölja…

Här är 7 olika sätt att ta reda på något av allt som storebror Google vet om dig som jag gärna vill tipsa dig om:

Ta reda på vad Google tycker om dig

För att Google ska kunna besluta vad som är relevant för dig så samlar de på sig data om dig och dina intressen. Utifrån denna data skapar de en användaprofil. Syftet är att de ska visa annonser som utifrån datan i profilen engagerar dig mest och på bästa sätt. Här kan du kontrollera och se din användarprofil.

Google har också ett verktyg som de kallar Google Analytics som hjälper webbplatsägare med statistik och data om deras besökare. Verktyget visar exempelvis vilka sidor su har besökt, hur många gånger du besökt dem och hur länge du stannade på sajten. Om du inte vill att Google Analytics ska kunna samla in data om dig så finns det ett verktyg för detta här.

Ta reda på om Google vet vart du har varit

Har du en Android så kan det vara så att din mobil skickar data om din geografiska position till Google. På det här sättet vet Google hur du har rört dig, vilka platser du har besökt och när du har gjort det. Om du vill kolla vilken data Google har om dina geografiska positioner så kan du göra det här.

Ta reda på vad Google vet om dina sökningar

Google sparar data om alla sökningar du gjort via deras sökmotor. Dessutom vet de exakt vilken av sökresultaten som du klickade på. Dataloggen över detta kan du se här.

Ta reda vilka tjänster och applikationer som Google vet att du använt

Google håller koll på dina kontoaktiviteter, vilka av deras tjänster du har använt och när du har gjort det. De erbjuder faktiskt en månadsrapport om detta som du kan få skickad till din inbox om du vill. Rapporten är ju ganska bra eftersom du med hjälp av den möjligen kan upptäcka aktiviteter på ditt Google-konto som du själv inte är orsak till.

Ta reda på vilka appar och enheter som har tillgång till Googles data om dig

Det är troligen inte bara Google som har tillgång till all data som de samlar in om dig. Medvetet eller (mest troligt) omedvetet har du också släppt in externa enheter, appar och i förlängningen företag som kan ta del av delar eller all data. Om du vill skaffa dig koll på hur din data delas och i vilken grad din data är åtkommlig för externa aktörer så ska du kolla in Googles sida för kontobehörighet.

Ta reda på vad Google vet om vad du gör på YouTube

På samma sätt som Google vet vad du söker efter och klickar på i deras sökmotor så vet de massor om vad du söker efter och tittar på när du är inne på YouTube. För du vet väl att Google äger YouTube? Här kan du till exempel se all sökdata som de samlat på sig om dig.

Så exporterar du ut din data från Google

Om det är så att du skulle vilja tanka ut en massa data som Google kopplar till dig och ditt Google konto så går det att göra här. Men notera att du inte plockar ut data via denna tjänst. Det som händer är att du får en kopia som du kan spara undan i ett eget arkiv någonstans.

Vetskapen om vilka spår vi lämnar efter oss och vilken enorm mängd data som samlas in om oss tycker jag väcker många frågor om integritet. Det verkar dock som att vi snabbt har vant oss vid och accepterar att internetanvändande innebär att vi i ganska stor mån bjuder på oss själva. Men gör vi kanske det för lättvindigt? Borde vi vara försiktigare och mer restriktiva? Kan vi fortfarande påstår att det finns något som vi med trovärdighet kan kalla personlig integritet? Vad tycker du?


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.