Öländska bruna bönor har skyddad geografisk beteckning. Organisationen Slow Food har givit bönan status som mathantverk av hög kvalitet värt att bevara. Bönor i allmänhet och den bruna bönan i synnerhet förtjänar uppskattning och kärlek.
Bruna bönor med fläsk är klassisk husmanskost och förgyller lunchtallriken titt som tätt. I butikerna är plastkorven med bönor en tidsräddare. Men har man en gång prövat att laga sina egna bruna bönor är det inte troligt att man återvänder till det plastförpackade blasket. Det krävs lite planering men att tillaga bruna böner är inte avancerat. Blötlägg bönorna i ett halvt dygn, sjud i nytt vatten i en och en halv till två timmar, saksätt med någon tsk salt och rör i sirap och ättiksprit till önskad smak. Servera bönorna tillsammans med stekt fläsk eller vegetarisk korv.
På Öland jobbar man hårt för att produktutveckla bönan och för att göra produkten populärare. Mycket talar för att bruna bönor ligger rätt i tiden, men trots det har bönan haft svårt att finna nya vägar in på det svenska matbordet. Det finns många fördelar med att köpa och konsumera öländska bruna bönor. Rent allmänt är det en bra rekommendation att övergå till att äta mer av grönt, linser och bönor. Idag drar trenden åt två separata riktningar. Å ena sidan finns det ett ökat intresse för vegetarisk mat men samtidigt har vår totala konsumtion av kött stadigt ökat under senare år.
Bönor innehåller många nyttigheter och är rikt på kostfibrer. Bruna bönor har en proteinhalt av 22 gram (per 100 gram) och är mineralrika. Förutom att Bruna bönor är ett gott och nyttigt livsmedel är det dessutom bra för miljön. Odlingen av bönor är resurssnålt och bönodlingen på Öland binder kväve i jorden vilket bidrar till att minska övergödningen av Östersjön. Det är helt enkelt ett livsmedel som vi med gott samvete kan konsumera i stora mängder.
För ökad konsumtion bör bönornas tillagningsätt variera. Ett alternativ är att använda dem i en enkel sallad. Tillsammans med äpple, salladsblad, lite pressad citron och färsk chili gör sig de bruna bönorna utmärkt. Du kan också med fördel göra hummus där kikärtorna byts ut mot bruna bönor. Ulf och Maryanne Wahlquist som driver Svenska Bönchips AB kallar denna form av hummus för boumousse. Moussen får du genom att mosa bruna bönorna, tillsätta någon matsked tahini, finhacka ett par vitlöksklyftor, hälla i olivolja, krydda med lite spiskummin, citron och het peppar.
Öländska bönchips är en produkt som har funnits sedan 2009 och som är ett fräscht alternativ till de vanliga potatischipsen. Bjud på dem nästa gång det är dags för drinktilltugg och du har ett givet samtalsämne. Idag finns de Öländska bönchipsen i fyra smaker. Naturell, örter, chilidill och höstglöd. Under en några lediga sensommardagar på Öland fick jag tillfälle att prova bönchips med chili- och dillsmak och föll pladask. Det var en knaprig upplevelse med bra drag i kryddningen. Chipsen finns lite varstans på Öland med omnejd men det går också att beställa direkt från producenten (här).
Till helgen, 27 till 30 september, är det dags för stor skördefest på Öland. Då kommer en mängd delikatesser att erbjudas av lokala producenter. Vi på Recepten.nu föreslår att du håller extra utkik efter bruna bönor: både nu till helgen och under resten av året.
Matnyttiga länkar om bruna bönor och Öland:
Ölands Skördefest: www.skordefest.nu
Föreningen för bruna bönor på Öland: www.brunabonor.se
Svenska Bönchips AB: www2.bonchips.se
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Trevlig artikel och snygg sida! Hamnade här när jag sökte efter Jönköpingsbloggar ( eftersom jag själv bor i denna Vätterns pärla)
Jag är en hängiven bönälskare; mungbönor, sojabönor, kidneybönor, bondbönor, brytbönor ja t o m vita bönor i tomatsås mumsar jag i mig med glädje. Men… När det kommer till bruna bönor måste jag erkänna att jag mobbat dem genom utfrysning…. Får väl skylla på skolbespisningen och dessa fula plastkorvar som finns i kyldisken, jag har inte gett dem en chans på sådär en 25 år…. Minns söt smak och ruggig konsistens…. Får nog ta och ge dem en chans igen kanske vi kan bli kompisar :)
Välkommen hit Camilla! Vad roligt med än jönköpingsbo som också bloggar om mat! Finns det fler? Borde jag arrangera en matbloggträff här i stan? Det vore kul.
Petter och jag skriver ju här på matbloggen båda två. Han med bas i Växjö och jag i Jönköping. Roligt om vi har kunnat få någon att ge den bruna bönan en chans igen. Då har vi lyckats!
Jag kollade in din blogg också och måste passa på att tillägga att det var en blogg och ett ämne helt i min smak. Är nämligen en glassfanatiker av stora mått. För mig blev det en blogg som jag fastnade för och som jag kommer att följa framöver.
Ja du, jag är ganska ny i stan, så jag vet inte hur många matbloggare som finns här… Jag kanske inte ens kan kalla mig en sådan eftersom jag bara skriver om glass ;) Men en bloggträff är ju alltid kul. Tror jag – har inte varit på någon. Däremot tycker jag alltid det är trevligt att träffa nya människor.
Eftersom du bor i Jönköping och gillar glass hoppas jag att du inte missat Lilla Glassfabriken, borta på Östra Storgatan. Tror tyvärr att de har stängt nu, men sjuuuukt god glass! Gillar att det finns så mycket lokaltillverkad glass häromkring. Även om största delen glass jag konsumerar är egenproducerad.
Måste ju fila på recepten :)
http://www.glassriket.se/2012/06/28/har-tillverkas-sveriges-godaste-glass/