Nyårsafton firas bäst tillsammans med fina vänner, god mat och trevlig dryck. För många är ett litet buffébord lösningen på aftonens måltid. Här hittar du tre enkla assietter som frigör tid och energi till partajandet. Bönsallad med sting, medelhavssallad med fikon, ost och nötter, samt hummus med bröd.
Med några bufférätter kan man förbereda en hel del mat och slipper stå vid spisen när gästerna kommer. Här följer tre stämningshöjare som samtliga fixas till på några få minuter. Plocka ut någon eller alla tre till din buffé. Skall du på knytis så kanske det här kan vara något för dig? Idag tar vi alla genvägar för att spara tid i köket. Sedan äter vi gott och festar loss.
Gott nytt år önskar Håkan och Petter!
Recept: Bönsallad med sting
Ingredienser
- 2 burkar blandade bönor av valfri sort
- ½ chili
- 3-4 msk mango chutney
- Olivolja
Så här gör du!
- Skölj av bönorna och lägg i en skål. (Om du har tid blötlägger du och kokar dina egna bönor istället för att köpa konserverade)
- Hacka en halv färsk chilifrukt och blanda med bönorna.
- Tillsätt mango chutney och lite olivolja. Rör om.
- Klart!
Serveringsförslag
Gärna tillsammans med kallskuret, grillat eller ihop med andra sallader.
Recept: Medelhavssallad med fikon, ost och nötter
Ingredienser
- Ruccola
- Machésallad
- 2-3 fikon
- Mozzarellaost
- Pinjenötter
- Valnötter
- Parmesanost
- Olivolja
- Honung (flytande)
- Crema di balsamico
Så här gör du!
- Det här är en sallad som inte görs och serveras i en skål utan istället sprids ut på ett stort fat. Det ger en vacker och festlig sallad.
- Skölj ruccola och machésalladen och sprid ut på ett stort fatet.
- Dela fikonen i kvartsbitar och sprid ut.
- Finfördela mozzarellaosten med fingrarna och lägg bitarna över fatet.
- Lägg på pinjenötter och några grovt hackade valnötter.
- Riv parmesanost på ett rivjärn och lägg på salladen.
- Just före serveringen ringlas olivolja, honung och crema di balsamico över salladen.
Serveringsförslag
Några skivor lufttorkad skinka passar perfekt på eller vid sidan av salladen.
Recept: Hummus
Ingredienser
- Kikärtor (en burk 400 gram)
- 2 msk tahini
- 1 vitlöksklyfta
- 3-5 msk olivolja
- 1 tsk spiskummin
- ½ tsk chilipulver, eller lite färsk hackad chili
- ½ citron
- (ev. färsk hackad koriander)
- Salt
Så här gör du!
- Skölj kikärtorna och lägg i en skål. Mosa dem med en gaffel eller potatisstöt.
- Finhackad vitlöksklyftan och rör ned tillsammans med tahini (sesampasta), spiskummin, chili, saften från en halv pressad citron och hälften av olivoljan.
- Om du gillar färsk koriander kan den hackas och blandas i hummusen. Det ger fin smak och trevlig färg till hummusen.
- Smaka av med lite salt. Tillsätt mer olivolja om hummusen känns för grötig och hård.
- Klart!
Serveringsförslag
Servera gärna tillsammans med andra smårätter och ett gott bröd.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Gott Nytt År önskar jag er också!