Buffertsparande och regelbundet sparande.

Buffertsparande och regelbundet sparande – varför och hur?

För någon dag sedan så började jag en bloggserie som utgår ifrån mitt inlägg om 10 saker du kan göra för att skaffa dig en bättre privatekonomi. Som punkt två i den listan nämner jag det regelbundna sparandet som en viktigt komponent till en stabil privatekonomi. Idag vill jag trycka extra hårt på att ditt första sparmål ska vara att bygga en buffert i din ekonomi. Med andra ord, börja buffertspara idag!

Men vad är egentligen ett buffertsparande och vad är syftet? Jo, buffertsparande är en sparform där man lägger undan pengar på ett separat sparkonto för att ha en buffert att ta av vid oväntade utgifter eller ekonomiska kriser. Syftet är att ha en ekonomisk trygghet och undvika att behöva ta lån eller sälja tillgångar i en nödsituation.

Buffertsparande fungerar genom att man bestämmer en summa pengar att spara varje månad eller en procentandel av sin inkomst, och placerar den på ett separat sparkonto som inte används för vardagliga utgifter. Det är viktigt att man har tillgång till pengarna snabbt vid behov, så det kan vara bra att välja ett sparkonto med hög likviditet och utan avgifter för uttag.

Det vanliga rekommenderade buffertsparande är att spara minst 3-6 månaders levnadskostnader. Detta innebär att om ens månatliga levnadskostnader är 20 000 kr, bör man ha mellan 60 000 och 120 000 kr sparade i buffert.

Buffertsparande kan också inkludera att man försöker minska sina utgifter och spara mer pengar än vad man annars skulle göra. Genom att ha en buffert att ta av vid oväntade utgifter eller vid en ekonomisk kris kan man minska stressen och oron kring sin ekonomi, och istället fokusera på att hitta en långsiktig plan för att nå sina finansiella mål. Börja alltså med att spara till en buffert och fortsätt sedan med den goda vanan att spara regelbundet. Förslagsvis varje månad. Regelbundet sparande är viktigt av flera anledningar:

  1. Uppbyggande av kapital: Genom att spara regelbundet kan man successivt bygga upp ett kapital som kan användas för framtida investeringar eller som en buffert vid oväntade händelser.
  2. Skapa finansiell trygghet: Genom att ha en buffert sparad på ett separat konto kan man känna sig mer trygg ekonomiskt och undvika att behöva ta lån eller sälja tillgångar vid oväntade utgifter eller ekonomiska kriser.
  3. Minska risken: Regelbundet sparande minskar risken för att man behöver ta lån eller sälja tillgångar vid oväntade händelser. Detta kan också minska risken för att man blir tvungen att ta beslut som kan påverka ens långsiktiga ekonomiska mål negativt.
  4. Skapa disciplin: Regelbundet sparande kan hjälpa till att skapa disciplin och vanor kring att hantera sin ekonomi på ett ansvarsfullt sätt. Detta kan bidra till att man fortsätter att spara och att man når sina långsiktiga ekonomiska mål.
  5. Öka avkastningen: Genom att spara regelbundet kan man dra nytta av ränta-på-ränta-effekten. Detta innebär att avkastningen på ens investeringar också börjar generera avkastning, vilket kan leda till en ökad avkastning på sikt.

Sammanfattningsvis är buffertsparande och regelbundet sparande en viktig del av en sund ekonomisk planering och kan bidra till att öka ens finansiella trygghet och möjligheterna att nå sina långsiktiga ekonomiska mål. Just därför vill jag uppmuntra dig att ta steget och börja med detta redan idag. Lycka till!


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.