Grönkolssoppa

Grönkålssoppa

Julens grönaste nyttighet är Grönkålssoppa. Farbror Melker skulle hävda att soppan innehåller hela alfabetets vitaminer. Inte helt sant men grönkålen är rik på betakaroten (a-vitamin), c-vitamin och järn. God, snygg och vegetarisk skrider Grönkålssoppan fram, då måttet är rågat av gräddiga Janssons och smörstekta korva.

Lagom till jul och kallare väderlek är grönkålen i säsong. En av dess fördelar är att den är frosttålig. Det är mycket praktiskt då grönkålen är skrymmande att förvara. Jag bor på landet och brukar därför helt sonika ”hutta” ner grönkålen i närmaste snödriva tills det är dags för tillagning. I stan funkar balkong eller altan lika bra till grönkålsförvaring. Det finns fryst grönkål i frysdiskarna också, men jag föredrar den färska. Inte minst för att den är så vacker till färg och form.

Det är inte så noga med måtten vad gäller soppan. Späd den efter tycke och smak. Jag gillar en ganska tjock soppa med mycket grönkål och lite spad.

Recept: Grönkålssoppa

Om receptet: På ett stånd grönkål blir det cirka fem till sex portioner. Grönkålssoppa passar utmärkt till jullunchen eller när man börjar tröttna på den feta julmaten. Det som blir över åker in i frysen och blir till hemlagad snabbmat. Toppa soppan med några ägghalvor.

Ingredienser

  • Grönkål (1- 2 stånd)
  • Vatten
  • Grönsaksbuljong
  • 3- 4 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • Peppar, riven muskotnöt, eventuellt salt.

Så här gör du!

  • Bryt av grönkålens bladkvistar från stammen. Skär loss eller repa det gröna kryssiga bladen från stjälkarna. Skölj därefter kålen i vatten.
  • Hacka grönkålen fint.
  • Sätt en stor gryta med vatten på spisen och koka upp.
  • Lägg grönkålen i grytan och låt koka i några minuter.
  • Häll av vattnet och stjälp upp kålen i en bunke.
  • Smält smör i grytan och rör ut vetemjölet.
  • Lägg i den kokta grönkålen och slå på vatten. 1-1,5 liter brukar vara lagom.
  • Lägg i ett par grönsaksbuljongtärningar eller några matskedar grönsaksfond.
  • Låt soppan koka upp och smaka av med peppar och nyriven muskotnöt. Eventuellt lite salt.
  • Klart!

Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.