julkryddad frukt

Inlagd frukt med julens kryddor

Är du på jakt efter receptet på en förnämlig dessert som passar till någon av julens alla måltider? Eller gillar du att ge bort egentillverkade julklappar? Recepten.nu tipsar idag om Inlagd frukt med julens kryddor.

Jag har valt päron och plommon till min inläggning men som vanligt gäller att man tar det man tycker är gott och har hemma. Att basen utgörs av päron av fast sort är dock rekommendationen. Ananas, filead blodapelsin eller stjärnfrukt är tänkbara komplement om man inte gillar plommon.

Hemma hos oss gör vi inlagd frukt lite då och då under året. Säsongens frukt och kryddor får styra innehållet. Stjärnanisens karaktäristiska smak är oftast med och så även i detta recept. Därtill har julens smaker i form av ingefära, kanel, vanilj och en skvätt rom fått ge karaktär åt inläggningen. Ställ fram hela krukan med frukt när det är dags för servering. En klick vispad grädde eller några skedar vaniljglass smakar finfint tillsammans med dessa julsmakande frukten.

Julkryddad frukt

Recept: Inlagd frukt med julens kryddor

Om receptet: Att lägga in frukt kan man göra under hela året. Anpassa råvaror efter säsong och smak. När inläggningen är gjord har du en snabb och god dessert som ständigt är redo för servering.

Ingredienser

  • 8-10 päron
  • 8-10 plommon
  • ½ liter vatten
  • 2 dl socker
  • 2 kanelstänger
  • 2 bitar torkad ingefära
  • 3 stjärnanis
  • 1/2 vaniljstång
  • 5-6 msk rom

Så här gör du!

  • Skala päronen. Dela plommonen i halvor och ta bort kärnan. Skölj all frukt i vatten.
  • Dela päron i ¼-bitar.
  • Koka upp lagen som består av vatten, socker, kryddor samt den delade och skrapade vaniljstången.
  • Lägg i päronbitarna och sjud tills det blir mjuka. Det tar cirka tio minuter beroende på storlek och fasthet. Plommonen läggs i efter halva tiden.
  • När frukten är mjuk är det dags att slå upp allt sammans i burkar. Avsluta med några matskedar rom i varje bruk.

Serveringsförslag

Jag låter plommonskalet vara kvar eftersom det håller ihop fruktköttet och ger en fin färg. När man käkar frukten är det lätt att plocka bort plommonskal och någon eventuell kärna från päronen.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

  1. Helt fantastiskt gott!! Gjort flera satser o sparat inför vintern. Gott med kanelvispgrädde till! /Annika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.