Ljuv doft av kanelbullar som gräddas i ugnen. Kan det bli bättre än så? Är du likt jag svag för dessa kanelbullar så antar jag att du har koll på vad den 4 oktober betyder. Eller? Det är nämligen nu på torsdag som Kanelbullens dag firas i vårt rike. För att uppmärksamma detta så har jag fått tillåtelse att dela med mig av min frus enormt trevliga recept på de kanelbullar vi gör.
Hur lustigt man nu än tycker det är med en dag för en sötsak så kan man ju knappast tycka att det är tråkigt att känna doften av kanelbullar eller att äta dessa nygräddade med ett stort glas mjölk. I vår familj har vi som tradition att vid denna tiden på året bjuda in vänner, grannar och bekanta till bullfest. Tiden före, just nu alltså, präglas av bullbak, pärlsocker och kanelbullar i överflöd. Även just före festen (och ibland under) langas plåtar in och ut ur ugnen med dessa snäckformade sköningar.
Bullarna ska räcka till alla, huset brukar vara ganska fullt med folk som med glädje äter dessa kanelbullar, och det tävlingsmoment som ibland har smugit sig in hos vissa av bullfestdeltagarna gör att det äts en hel del. Rekordet på antal bullar som en enda person ätit vid en av våra bullfester är 20 stycken. Detta motsvarar 1/4 av den sats som beskrivs nedan(!). Vi vågar därför också säga att dessa bullar smakar riktigt bra då de har provsmakats i stor mängd av många människor som alla har blivit lite lyckligare.
Recept: Emmas kanelbullar
Om receptet: Detta recept heter egentligen Mammas bullar i den receptsamling vi har. Detta syftar på min svärmor. För mig är det dock min frus bullar så därav namnbytet – Emmas kanelbullar. En sats, som beskrivs här, ger ca 80-100 stycken kanelbullar beroende på hur stora du väljer att göra dem.
Ingredienser
- 100 g jäst
- 250 g smält smör
- 1 liter mjölk
- 1 tsk salt
- 2 dl socker
- < 1 tsk hjorthornssalt
- > 2 msk malen kardemumma
- 3 liter mjöl
- Fyllning:
- 250 g smör
- 2½ dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 4 msk kanel
- Dekoration:
- pärlsocker
Så här gör du!
- Vi börjar med degen. Smula jästen i en stor bunke.
- Smält smöret, blandar med mjölken och värm tills blandningen är fingervarm.
- Häll smör- och mjölkblandningen över jästen och vänta tills jästen har smält.
- Blanda i alla övriga ingredienser till degen, salt, socker, hjorthornssalt, kardemumma och sist mjölet.
- Knåda degen rejält tills du har en slät fin bulldeg. Räkna med att det behöver knådas i åtminstone fem minuter eller så.
- Låt degen jäsa i 30-40 minuter under en duk.
- Blanda ihop fyllningen under tiden (smör, socker, vaniljsocker och kanel).
- Ta upp degen när jäsningen är gjord och dela den i fyra lika stora delar.
- Kavla ut varje del till en rektangulär kaka.
- Bred ut 1/4 av fyllningen på vardera utkavlad degruta och rulla ihop dem.
- Skär rullarna i 1,5-2 cm tjocka bullar, placera dessa bitar i bullformar och låt jäsa i 30 minuter.
- Pensla alla kanelbullar med ägg och strö över lämplig mängd pärlsocker.
- Grädda bullarna i ugnen, 5-7 minuter, på 225 grader.
Serveringsförslag
Klassiskt tillbehör är ett glas mjölk men som bekant platsar en kanelbulle alltid när det är dags för fika.
Fakta om Kanelbullens dag
Kanelbullens dag har firats i Sverige ända sedan 1999. Dagen instiftades av Hembakningsrådet, för att de ville fira sitt fyrtioårs-jubileum. Syftet var att hylla den hembakartradition som finns i Sverige genom att lyfta fram ett traditionellt och älskat bakverk.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Det var en riktigt dålig idé att kolla vad du har på gång här. Kanelbullar! Åh, eftermiddag och magen skriker efter mer energi. Det finns bananer här men de känns inte riktigt lika lockande som nybakade kanelbullar. Och mjölk ska det förstås vara till. Iskall. Det blir nog bullar på jobbet på torsdag men vem vill vänta :-)
Iskall mjölk är ett absolut måste till de nybakade bullarna. Undrar just om ”någon” vill förbarma sej och baka goa bullar till oss… annars får vi väl se till att ge oss på det själva.
Precis, vem kan vänta! För min del kunde det gärna finnas kanelbulls afton, kanelbullsdagen och annandag kanelbulle. En dag är för lite :)
Hade ni bott här i Jönköping så skulle jag levererat några av våra bullar direkt!