Gratänger finns i otaliga varianter. I ugnen får alla ingredienser och smaker en trevlig mix och jag tycker nog att slutresultatet nära nog alltid blir bättre än summan av ingredienserna. Idag är mitt tips en kycklinggratäng med makaroner som både mättar många magar och smakar bra.
Idag, kanelbullens dag. Jag tror knappast någon har missat det vid det här laget. Men hur gott det än är så handlar inte allt om kanelbullar idag. Vi behöver ju faktiskt äta lite mat också och därför vill jag tipsa om ett recept som jag provade med lyckat resultat för någon dag sedan – kycklinggratäng med makaroner. En fördel med gratänger är att de oftast kan förberedas en bra stund innan servering och att de sköter sig själva i ugnen. Ingen direkt passning och inte många moment. Med andra ord är detta bra vardagsmat som min familj uppskattade. Vem vet, kanske kan kycklinggratängen funka för dig också?
Recept: Kycklinggratäng med makaroner
Om receptet: Detta recept ger dig 6 portioner och om inte allt går åt på en gång så är det en perfekt rätt för lunchlådor.
Ingredienser
- 4 kycklingfiléer (antal lite beroende på filéernas storlek)
- 5 dl (300 gram) makaroner
- ½ dl olivolja
- 1 lök
- 1 morot
- 3 skivor bacon
- 2 zucchinis
- 1 burk tomatsoppa, ca 450 gram
- 1 dl crème fraiche (34%)
- 3¾ dl (180 gram) riven medellagrad ost
Så här gör du!
- Putsa kycklingfiléerna fria från fett och hinnor.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Koka makaronerna i en stor kastrull till de är al dente, låt rinna av.
- Skär kycklingfiléerna i långa strimlor och skär dessa i tärningar.
- Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs kycklingbitarna som hastigast på stark värme. De ska bli brynta men inte genomstekta. Låt dem rinna av på hushållspapper.
- Lägg nu hackad lök, hackad morot och hackad bacon i grytan och fräs på medelstark värme i ca 10 minuter.
- Tillsätt soppa och zucchinin som du hackat i bitar, ge det hela ett uppkok och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
- Ta av kastrullen från värmen.
- Rör ihop pasta, kyckling och tomatröra och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
- Bred ut blandningen i en gratängform och strö över den rivna osten.
- Grädda ca 20 minuter tills gratängen är genomvarm och fått fin färg.
Serveringsförslag
Servera den som den är eller tillsammans med valfri sallad.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Detta var riktigt gott och oj så många matlådor det blev!
Skönt att den föll i smaken :) Ja, rejält med mat blir det.
Sicket fusk! Detta recept kommer ju från en stor blå kokbok som heter ”Pasta”! Men gott är det, jag brukar göra halva satsen men jag tar lite mer pasta (200gr) och det blir 5 portioner åt mig. Men ska man ha en matblogg får man allt vara lite mer innovativ än att bara planka recept från välkända kokböcker!
Tack för din feedback. Jag tänker att goda recept är värda att spridas utanför kokböckers pärmar ;)