Det här är först delen – och den första artikelserien – i något som vi här på Recepten.nu har döpt till Projektet. Genom ett antal artiklar kommer vi att beskriva ett matprojekt som kräver lite mer tid och lite mer planering än de vanliga snabbrecepten. I gengäld blir förhoppningsvis maten ännu godare och kanske även billigare? I den första artikelserien kommer vi att skriva om lax och hoppas kunna besvara följande frågor. Vad kostar det? Finns det pengar att spara? Vad och hur kan man laga? Är det svårt och tar lång tid? I den här artikeln kommer jag ge olika förslag på hur man kan ta hand om en hel sida färdigfilead lax samt jämföra kostnaden mellan färsk och fryst lax.
Jag brukar köpa min lax hos den lokala fiskbilen eller över fiskdisken i matbutiken. Priset kan variera men ligger vanligen mellan 79 – 149 kronor kilot. En hel sida väger cirka 2 kg. Det ger många måltider och den färska laxen är i smak vida överlägsen de torra filébitar man hittar i frysdisken. I vårt hushåll är vi bara två personer vilket kräver att tvåkiloslaxen måste fördelas på flera måltider och flera rätter. Laxen som jag köpte denna gång vägde 2,1 kilo och hade ett kilopris på 129 kronor. Mitt totalpris blev 270 kronor.
Fryst laxfilé i portionsbitar kostar vanligen 69 kronor per paket och innehåller fyra laxbitar om 125 gram. Den frysta laxen kostar därmed 17,25 kronor per portion (69/4=17,25). Om mitt färska laxinköp skall bli lönsamt behöver jag därför kunna tillaga minst 16 portioner av min laxfilé (270/17,25 =15,65). Vi får se hur det går.
Styckning av laxen
Färdigfilead lax innehåller nästan inga ben. Det ben som finns är stora och enkla att finna. Känn med fingrarna över filén och du upptäcker benen som du sedan drar ut med en tång, pincett eller med starka nypor. Två till tre ben brukar jag hitta och dessa sitter vanligen i främre delen av filén.
Jag börjar med att skära bort några centimeter längst fram på filén för att få en jämn och snygg kant. Bitarna spara jag (ligger i skålen längst ned till höger i bilden). Därefter skär jag loss fyra raka bitar om två till tre centimeter vardera från filén (överst och längst till vänster i bilden). Bitarna väger ungefär drygt 100 gram styck och jag låter skinnet vara kvar på undersidan. Två av dessa bitar kommer jag att ugnsbakas med en topping bestående av mosade ärtor och fetaost och två skall jag koka och servera med kokt potatis.
Därefter skär jag till fyra fjärilskotletter (nedre tallriken till vänster) . Skär något bredare bitar än tidigare, ungefär tre till fyra centimeter. Skär sedan en skåra mitt i biten och ned till skinnet. Vik ut och du har en fjärilskotlett som med fördel kan stekas eller grillas. Servera med det du föredrar bäst – en fräsch sallad eller pommes frites.
Nästa bit som jag skär till blir tio till femton centimeter bred (övre tallriken till höger) och jag låter skinnet sitta kvar även denna gång. Vikten på biten blev drygt 600 gram och jag kommer senare att grava denna laxbit. I flertalet recept och kokböcker används en betydligt större mängd lax vid gravning men jag tycker att det funkar bra att även grava laxbitar på runt 500 gram. De blir mer lätthanterliga och går att käka upp inom rimlig tid. Gravad lax är gott men jag vill inte äta det sju dagar i rad. Biten som skall gravas lägger jag först i frysen för att eliminera risken för eventuella parasiter. Det är Livsmedelverkets rekommendation och inget större besvär att följa. Värt att notera är dock att frysning inte hjälper mot eventuella bakterieangrepp. Jag kommer att ha min laxbit i frysen under ett par dygn och tar sedan fram för tining och gravning. Mer om det i en kommande artikel.
Jag skär bort skinnet från den sista stjärtbiten och de två småsnuttarna från laxens främre del skär jag bort skinnet från (längst ned till höger i bilden). Om du har sopsortering hemma så tänk på att laxskinn inte skall sorteras som matavfallet utan gå i vanliga soppåsen. Stjärtbiten och övriga de två små frambitarna skär jag ned till kuber. Kuberna fördelas sedan i två påsar och stoppas i frysen. En påse skall användas till att göra laxpytt och den andra påsen skall bli fiskbiffar. Dessa recept kommer i den tredje och avslutande delen av artikelserien Projeket: Lax
Än så länge har jag fått ihop hälften av mina portioner och svårighetsgraden får bedömas som noll. Några rätvinkliga drag med kniven är allt vad som har krävts. De fyra laxfilébitarna och de fyra fjärilskotletterna är färdiga att steka, kokas eller ugnsbakas. Nu ska bara den gravade laxen, fiskbiffarna och laxpytten genererar åtta ytterligare portioner för att projektet skall vara mer kostnadseffektivt än frysdiskarnas laxfilé. Den färska laxens rikare smak är den bonus man får på köpet.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Mmmm LAX min favorit:) det tog mig 2år för att börja äter fisk här i Sverige. För jag hade kvar den smak av färsk fisk i salt vatten i munen, o nu är jag lax missbrukare:) jag äter lax 5-6gånger i veckan. Laga den i olika slag:sallad,i curry,gryta mm:)