Rödkål och brunkål

Egen rödkål och brunkål är en höjdare på julbordet. Den går också att lägga i frysen och plocka fram till senare tillfälle. Rödkålen blir friskt syrlig och brunkålen söt och något knäckig.

Återigen är det Jan-Boris Möller som står för dessa fina julrecept, men som jag med åren har modifierat något. De har varit en återkommande favorit vid jultid sedan jag kom i kontakt med receptet under tidigt 1990-tal. Receptet ger rikligt med kål som räcker till många portioner. Brunkålen är klassiskt söt och kan vid en andra uppvärmning bättras på med några matskedar mörk sirap. Kålen får då också en något mörkare färg. Rödkålen blir friskt syrlig av vin och vinäger. Doften av kryddorna är ljuvlig och lätt glöggig. Fördelen med att göra sin egen rödkål och brunkål är, så som vi tidigare har beskrivit här på recpeten.nu, att konsistens blir betydligt bättre på den hemlagade varianten än den något grötiga anrättning som kommer från livsmedelsindustrin. Smaken och matglädjen är i allmänhet också högre vad gäller hemkokt mat.

Huvudingredienserna röd- och vitkål säljs vid jultid billigt i butikerna. Oftast i hela kålhuvuden som väger något eller några kilon. Det är knappast lönt att be affären att dela. Du kommer troligen landa på samma slutpris för ett halvt kålhuvud som ett helt, beroende på att kilopriset höjs för delade enheter. Så antingen gör du lite extra röd- och brunkål som räcker även till framtida bruk, eller så drar du ned på mängden och gör ett halvt recept. Krydda, söta och dosera vätska efter tycke och smak, men så här är min variant av Jan-Boris Möllers julkål.

Recept: Rödkål

Rodkal_brunkal_350

Ingredienser

  • 0,75 kilo rödkål
  • 1 röd lök
  • 1 äpple
  • 3-4 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk farinsocker
  • 2-3 dl rödvin
  • Riven muskotnöt
  • Kanel
  • Nejlikor
  • Kummin
  • Svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • Smör
  • 2-3 dl vatten

Så här gör du!

  • Strimla och skölj rödkålen. Skala och hacka lök och äpple.
  • Smält en stor klick smör i en kastrull och fräs kål, lök och äpple några minuter.
  • Slå på vin, rödvinsvinäger och späd med vatten till så att vätskan knappt täcker kålen.
  • Riv och mortla kryddorna vid behov. Lägg i samtliga kryddor i rödkålen. ½-1 tsk per krydda kan vara lagom.
  • Koka rödkålen försiktigt under 45-60 minuter. Kålen skall vara mjuk men med lite spänst. Slå vid behov på lite extra vatten eller vin under koktiden.
  • Klart!

Recept: Brunkål

Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 5 msk socker
  • 50 gram smör
  • 5 dl vatten
  • salt
  • peppar

Så här gör du!

  • Strimla och skölj vitkålen.
  • Smält försiktigt sockret i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Lägg i smöret och låt det bli lite ”knäckigt”.
  • Lägg i kålen och stek i ett par minuter.
  • Tillsätt salt, peppar och vatten och låt sedan sjuda i 45-60 minuter.
  • Klart!

Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

  1. Anser själv att BRUNKÅL bör få stå och halvputtra i minst 3-4 timmar för att det ska bli utsökt. Man får fylla på med lite vatten då och då…
    Fortsatt trevlig julhelg! 🎄😊😋😋😋

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.