Det finns många vinster med att äta mer vegetarisk mat. Köttfri måndag är initiativ för att minska köttkonsumtionen i Sverige och globalt. Här på Recepten.nu kommer vi de följande måndagarna att presentera några vegetariska favoritrecept.
Miljön, den globala matförsörjningen, djuren och din hälsa tjänar på en grönare kost. Det finns mer att läsa om initiativet Köttfri måndag här: http://kottfrimandag.se/.
Spenat och parmesan-medaljonger är en trevlig vegetarisk rätt att bjuda på. Den har en balanserad smak och är ett festligt alternativ till bönbiffar eller qournfilén. Medaljongerna är milda men ändå smakrika tack vare den lagrade italienska osten i kombination med de gröna bladen. Nötterna ger lite att tugga på och gör att konsistensen inte enbart blir pannkakig. Rätten är inte speciellt avancerad att göra även om stekningen bör ske lugnt och försiktigt. Får du vänner på besök som föredrar vegetarisk kost är det här en utmärkt bjudrätt. God och lite ovanlig.
Recept: Spenat och parmesan-medaljonger
Om receptet: Ger cirka åtta biffar som är lagom till fyra portioner.
Ingredienser
- 3 ekologiska ägg + 1 extra äggula
- 100 gram färsk spenat
- En bit purjolök
- 1-2 dl riven parmesanost
- 0,5 dl nötter, gärna pinjenötter eller valnötter
- 2 msk grädde
- Några kvistar persilja
- Salt och peppar
- Lite smör eller olivolja till stekning
Så här gör du!
- Hacka purjolök och nötter. Värm försiktigt hacket i en stekpanna i ett par minuter.
- Skölj och grovhacka spenaten. Värm spenaten i någon minut tillsammans med purjon och nötterna.
- Ställ åt sidan och låt svalna.
- Rör samman ägg, äggula, parmesan, grädde, hackad persilja, salt och peppar. Sist rörs spenatblandningen ned.
- Värm smör eller olivolja i stekpannan. Klicka ut medaljongerna med en stor matsked. Stek dem på medelvärme. Om äggsmeten fransar ut från biffen så knuffar du in kanterna och formar till en fin medaljong.
- Stek i tre till fyra minuter på var sida. Klart!
Serveringsförslag
Gärna tillsammans med några sallader. Bönsallad och rotfruktsallad exempelvis. Pasta är också ett fullgott alternativ. Oliver och inlagda grönsaker av italienskt snitt är fint komplement.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Ser kalasgott ut! Vi har faktiskt övervägande köttfria dagar hemma hos oss – snarare 6 dagar köttfritt och en dag med kött skulle jag tro.
Ni har fått en ”award” av mig också. Ni får göra vad ni vill med den, men tanken är att ni skall svara på samma frågor som jag gjorde och skicka vidare awards till andra som har färre än 200 följare (om det är Bloglovin’ eller annat framgår inte…). Hursomhelst så är ni väl värda den med er fina blogg!
http://www.dagmarskitchen.se/2013/01/i-love-your-blog/
Det är saker som dessa som kan rädda en hel dag. Så tack för awarden Sonja! Det inspirerar till fortsatt matbloggande framöver. Jag kommer ta tag i frågorna och skicka vidare lite uppmuntran och positiv energi till mina favoriter. Nu tillhör ju din blogg en av dem. Kan man få en award två gånger? ;)