Böcker jag läst: You Can Be a Stock Market Genius – Joel Greenblatt delar med sig av intressanta investerings strategier

You Can Be a Stock Market Genius är en bok jag kom över för några år sedan, och den har verkligen förändrat hur jag ser på investering. Joel Greenblatt lyckas göra investering till något av en skattjakt, och för oss som gillar att gräva efter dolda möjligheter är det en riktig guldgruva. Med sin erfarenhet som hedgefondförvaltare har Greenblatt lärt sig hur man hittar och utnyttjar ”special situations” – tillfällen där aktiemarknaden missar uppenbara möjligheter, och där vi som är beredda att dyka lite djupare kan hitta undervärderade aktier med stor potential.

När jag läste boken blev jag direkt inspirerad av Greenblatts sätt att gå utanför de traditionella investeringsramarna. Han visar att det finns gott om intressanta möjligheter för den som är villig att lägga ner lite extra jobb, och han får det att kännas fullt möjligt för en vanlig investerare att slå marknaden.

Greenblatt menar att de bästa investeringarna ofta finns på mindre uppenbara ställen – och boken är ett slags ”färdplan” för att hitta dem. Han pratar om att identifiera vad han kallar för ”special situations,” vilket i grund och botten handlar om specifika händelser som till exempel företagsuppdelningar (spinoffs) eller rekonstruktioner. För mig som värdeinvesterare kändes det här tankesättet verkligen som att nya verktyg för att skapa en edge på marknaden.

Det här är ju en bok som är skriven för den långsiktiga investeraren, och det märks att Greenblatt vill få oss att gå från att bara titta på de stora rubrikerna och istället börja leta efter de dolda guldkornen.

De viktigaste strategierna

Jag tänkte gå igenom några av Greenblatts strategier, så ni kan få en känsla för vad boken handlar om:

  1. Spinoffs
    Spinoffs är nog min favoritdel i hela boken. Greenblatt beskriver hur bolag som gör sig av med delar av sin verksamhet ofta kan skapa enorma möjligheter för oss som investerare. Dessa nybildade bolag kan vara riktigt undervärderade eftersom de ibland bara hamnar på sidlinjen hos stora investerare. Greenblatt visar hur man kan hitta de här pärlorna och varför de ofta har potential att bli lönsamma investeringar. Jag har själv börjat titta på spinoffs på ett helt annat sätt efter att ha läst den här delen.
  2. Riskarbitrage
    Här dyker Greenblatt in i uppköp och fusioner – något som jag personligen aldrig ens tänkte på som en möjlighet tidigare. Genom att investera i företag som håller på att köpas upp kan man få en schysst avkastning om affären går igenom, även om det förstås finns risk att saker och ting ändras. Han visar dock hur man kan analysera sannolikheterna på ett ganska enkelt sätt.
  3. Rekapitaliseringar och omstruktureringar
    Företagsrekapitaliseringar är något av en doldis-strategi, men Greenblatt beskriver hur dessa förändringar ofta gör bolagen mer intressanta. Jag tycker att det är fascinerande att bolag kan genomgå sådana här förändringar och därigenom skapa nya investeringsmöjligheter.
  4. Andra specialinvesteringar
    Greenblatt visar också hur man kan investera i företag som är på väg att ta sig ur konkurs, vilket kanske låter som ett vågat val. Men hans poäng är att om man förstår företaget och processen kan det finnas riktigt bra tillfällen här. Det är förstås inte för alla, men det är en spännande möjlighet för den som har kunskap och mod att ta lite risk.

Praktiska tips från Greenblatt

Greenblatt ger oss också handfasta tips på hur vi faktiskt kan hitta och analysera de här möjligheterna. Han säger till exempel att man ska hålla koll på företagsnyheter och läsa mellan raderna. Det är lite som att sätta på sig investeringsglasögonen – när man vet vad man ska leta efter blir det plötsligt mycket lättare att hitta de här lite mer dolda möjligheterna.

Jag uppskattade också hans råd om att göra en grundlig analys, att förstå att det inte handlar om att springa efter varje nyhet, utan snarare om att plocka ut de möjligheter där sannolikheterna är mest på vår sida.

Personliga reflektioner om You Can Be a Stock Market Genius

När jag först läste boken kände jag mig både inspirerad och utmanad. Att använda sig av den här typen av strategier kräver så klart tålamod och en viss riskvillighet, men det öppnade verkligen upp nya perspektiv för mig. Jag märkte snabbt att det kräver en hel del research, men det är samtidigt just det som gör strategin så intressant – att få chansen att upptäcka något före alla andra.

Bokens relevans Idag

Nu kanske du undrar om den här boken kan tillföra något värde idag? Ja, jag tycker verkligen att Greenblatts metoder fortfarande är högst aktuella. Jag märker att teknologin har gjort det lättare att få tillgång till data och att hitta information om olika ”special situations,” men det gör också att man behöver vara extra snabb och analytisk. Det känns därför som att Greenblatts sätt att tänka kring att hitta dessa dolda möjligheter har blivit ännu mer relevant idag.

Slutsats och rekommendation

Så om du är nyfiken på att ta ett steg bort från de vanliga investeringsstrategierna och hitta nya infallsvinklar att betrakta aktiemarknaden ifrån så kan jag verkligen rekommendera You Can Be a Stock Market Genius. Greenblatt lyckas bra med att bryta ner komplexa ämnen på ett enkelt och engagerande sätt. Jag tror därför att boken kan vara lika intressant för nybörjare som för erfarna investerare – oavsett nivå kommer man att hitta något nytt att lära sig.

Om du också vill se investering som en skattjakt och börja utforska aktiemarknadens dolda hörn, plocka upp ett exemplar av You Can Be a Stock Market Genius och sätt igång. Jag tror att du kommer hitta en hel del guldkorn därute – bara du vet var du ska leta!


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.