Jag har noterat ett antal vanliga misstag som många små och stora sparare gör. Somliga av dessa fallgropar har jag själv ramlat ner i och andra har jag lyckats undvika. För att du ska slippa göra samma misstag så kommer här min lista över 8 vanliga misstag som vi småsparare bör undvika. Kanske tycker du att jag har missat något och då får du gärna fylla på genom att lämna en kommentar nedan.
1. Misstaget att inte göra något alls
Det finns i och för sig inga garantier att dina aktier kommer att stiga första dagen eller ens det första året som du investerat i dem. Men en sak kan jag garantera dig – att inte göra något alls kommer inte säkra din ekonomiska trygghet den dagen det är dags för pension.
2. Misstaget att börja sent med sitt sparande
Att skjuta på sin karriär som sparare på framtiden är ingen bra idé. Börja nu! Med ränta på ränta effekt och tidens inverkan på goda investeringar, som exempelvis utdelningar på aktier etc, så är du i en vinnarposition om du börjar spara i unga år. Om du redan har passerat 20 levnadsår (även om du fortfarande ser ut som en artonåring om du frågar mig) så bör du börja spara och placera bums.
3. Misstaget att investera innan du betalt av dina krediter
Om du är i det läget att du har pengar på ditt sparkonto men samtidigt har en skuld på ett kreditkort eller ett sms-lån så är det prioritet ett att betala av lånet. Många kreditkort och snabblån har en ränta på 15% eller mer och det är inget man bör leva med. Att betala av lån är också ett sätt att spara.
Säg till exempel att du har ett sparat kapital som uppgår till 5000 kronor men du har också en kreditkortsskuld på 5000 kr till en genomsnittsränta på 15%. Man behöver då inte fundera speciellt länge innan man inser att det krävs ganska mycket för att investera de sparade femtusen så att de slår den skuldräntan. Alltså; betala av lån först och sedan kan du börja fundera över att investera eventuellt övrigt kapital.
4. Misstaget att göra kortsiktiga investeringar
Gör bara kortsiktiga investeringar med pengar som du verkligen behöver inom kort. Pengar som du investerar på börsen ska vara pengar som du kan vara utan för åtminstone tre år, och helst fem år eller längre. Om du behöver pengarna redan nästa år för att betala av på huslån eller en resa till Australien så är det vettigare att förvalta dessa pengar på ett bankkonto eller kanske en penningmarknadsfond/räntefond.
5. Misstaget att bara söka trygga investeringar
Om du är ung så bör den största delen av ditt sparkapital vara placera på aktiemarknaden. Din placeringshorisont är då så lång att du överlever ett eller annat hack i utvecklingskurvan. På lång sikt så stiger nämligen kurserna även om det kan kännas lite som en berg-och-dal-bana ibland.
Även om du vill vikta över dina investeringar till obligationer senare i livet (allt efter som du blir mer beroende av dina investeringar för att bibehålla din levnadsstandard) så bör aktier dock utgöra en stor del av portföljen hos varje investerare.
6. Misstaget att ta allt för stora risker
Alla investeringar passar inte alla investerare. Även om du är en högrisksparare så bör du inte placera alla dina pengar på något som kan utraderas och spola bort alla dina surt förvärvade pengar. Diversifiering är ett bra ledord när det kommer till investeringar. Eller för att tala till bönder på bönders språk – lägg inte alla ägg i samma korg.
7. Misstaget att se lotter och samlingar som en investering
Om du ser gamla serietidningar, dockor eller frimärken som en säkerhet för din pension så ber jag dig att tänka om. Inte heller spel och dobbel, som exempelvis lotter, kommer att göra dig lycklig. Chansen är åtminstone så marginell att du inte ens bör räkna med den eller överväga det som ett alternativ. Dessa ”tillgångar” kommer inte fungera som pension om du inte är en extremt lyckosam person.
8. Misstaget att köpa och sälja för mycket
Köp och behåll är en strategi som många aktie- och fondsparare använder sig av. Anledningen till det är att de och jag är av den uppfattningar att aktier är en långsiktig investering. Välj dina aktier med omsorg så kommer du få en fin vinst över tid. Tålamod och långsiktighet är två goda egenskaper som investerare och även som småsparare.
Om du istället väljer att köpa ena dagen och sälja nästa så är det överhängande risk att courtage och avgifter äter upp dina vinster och på detta sätt går du miste om de fördelar som långsiktiga investerare tar del av. Dessutom kräver en långsiktig strategi mindre tid och ansträngning från din sida. Pengarna får jobba åt dig istället.
Dessa åtta tips på fallgropar som sparare kan hamna i är mina högst personliga. Kanske håller du inte med mig om varje punkt? Kanske har du andra tips och råd? Lämna gärna en kommentar eller reflektion i kommentarerna nedan.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Vad tänker du om premieobligationer?
Funderar på om det kan vara en bra placering?
Anna-Karin, jag får ärligt säga som det är – jag är för dåligt påläst om denna sparform för att kunna säga något om det.
Jag skulle vilja tillägga att även rena pengar är en aktie i sig. Jämför Svenska kronan nu mot Euron under folkomröstningen. Sedan så jämför du den mot dagens värde. Då har vi tappat en del på att inte vi växlade våra pengar till Euro. När det gäller dollar så är det omvänt om man ser till kursen i början av 2000 talet. Så att sätta pengarna i en valuta på en bank är också en satsning.