Warranter – ett instrument för den riskvillige

Följande artikel är ett gästinlägg av Staffan Collryd:

Intresset för att investera i fonder och aktier har de senaste åren ökat i och med att det är allt lättare för gemene man att köpa/sälja över de internetsajter som finns. Tycker du att det är för tråkigt att bara ha dina sparpengar på ett bankkonto så kan du alltid öka spänningen genom att investera i fonder eller handla med enskilda aktier. Men är du intresserad av att få riktigt bra avkastning på ditt kapital och att du rent av är en gambler? Då kan warranter vara någonting för dig.

Vad är en warranter?
Warranter är ett intressant sätt att handla på börsen som inte kräver någon större investering och som kan generera en hög avkastning snabbt på ditt satsade kapital. Baksidan av medaljen är dock att det även är en ökad risk att se sitt investerade kapital sjunka eller i värsta fall utplånas.

Lite enkelt kan man säga att warranter är ett sätt att spekulera om kursen i exempelvis en viss aktie kommer att gå upp eller ner inom en viss given tidsperiod. Med warranter kan du alltså tjäna pengar på både uppgångar och nedgångar i aktier. Chansar man rätt så får du en bra avkastning på det satsade kapitalet och missar du är risken stor att du förlorar allt.

Warranter ges ut av banker eller andra finansiella institutioner och noteras på börsen.

Låt mig ge ett något förenklat exempel på hur warranter fungerar.

En finansiell institution säljer warranter i företaget Vinst AB med löptid på 3 månader och lösenpris om 10 kr. Företaget Vinst AB står idag i 9,50 kr och warranten kostar 1 kr st.

Vid köp av 1000 st. warranter är kostnaden således 1000 kr (exkl. courtage).

Om företaget Vinst AB på slutdatumet står i 12 kr, erhåller warrantägaren det som överstiger warrantens lösenpris minus kostnaden för warranten. Avkastningen på warranten blir således (2 – 1) = 1 kr eftersom warranten i vårt exempel kostade 1 kr och prisskillnaden mellan lösenpriset och nupriset på den underliggande aktien vid slutdatum var 2 kr.

Den procentuella avkastningen blir här alltså 100 %. Vi satsade 1 kr/st och fick tillbaka insatsen + ytterligare 1 kr/st dvs. 100 %.

För den intresserade rekommenderar jag att surfa in på någon av nätets alla warrantskolor. Avanza och Handelsbanken är några av mina favoriter.

Lycka till!


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Jag har stor erfarenhet av att handla med warranter och för att någon skall ge sig på detta instrument så måste man nitiskt läsa på om hur det fungerar och vad warranter bygger på. I annat fall är risken stor att man inte bara har risken med att det underliggande pappret rör sig åt ”fel” håll utan även att emittenten rånar dig!

    Se till så att inte warranten DU köper är övervärderad, http://derivatinfo.com/home.php är en bra start.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.