Flygande Jakob – konstig rätt men ändå en klassiker

Flygande Jakob, denna 70-tals klassiker är faktiskt en rätt som dyker upp lite titt som tätt i vårt hem trots dess lite plumpa kombination av ingredienser. Att blanda banan, kyckling, jordnötter, vispad grädde, chilisås och bacon känns lite som att förstöra ingredienser men funkar otroligt nog rätt så bra.
Att Flygande Jakob heter just Flygande Jakob beror på att upphovsmannen Jacobsson jobbade med godsexpedition per flyg, därmed Flygande Jacob! Efter det att rätten uppstod på 70-talet (orginalreceptet publicerades i Allt om mat 1976) så blev den ganska snabbt populär och har sedan dess hängt med. Nu kan den köpas som färdigrätt och på barnmatsburk. Den är dock både enkel och snabb att fixa till själv och som vardagsmat är den exemplarisk då den funkar fin fint i lunchlådan.

Recept: Flygande Jakob

Om receptet: Det här receptet på Flygande Jakob ger 6 portioner 70-tals nostalgi och det tar max 40 minuter att snurra ihop.

Ingredienser

  • 140 g bacon
  • 1 kg kycklingfilé
  • 3 st bananer
  • 2 dl chilisås
  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl jordnötter
  • Italiensk salladskrydda

Så här gör du!

  • Strimla kycklingfilé och bacon. Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna på medelstark värme tills filén fått fin färg. Krydda kycklingen med lämpligt mycket salladskrydda. Gör detta i 2-3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan. Lägg över kyckling- och baconbitarna i en hyfsat stor ugnsform (det kommer att resa sig en aning så det grävs lite kanter på formen så att det inte rinner över).
  • Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.
  • Vispa grädden och blanda med chilisås. Häll över och bred ut. Strö över jordnötter.
  • Gratinera i mitten av ugnen 225°C i 15 minuter.

Serveringsförslag

Flygande Jakob funkar fint tillsammans med kokt ris och en trevlig sallad. Jag brukar även ställa fram lite extra nötter eftersom jag är lite svag för just det.

Antal portioner: 6

Gillar du Flygande Jakob? Finns det andra maträtter som får dig att känna dig lite extra 70-tals nostalgisk? Kanske någon smörgåstårta eller någon annan ”exotisk rätt” (läs rätt med banan eller ananas i) Tipsa mig gärna.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.