Glöm inte att skaffa försäkring som student

För eller senare råkar vi alla ut för en olycka eller skada. Cykeln blir stulen, en läsk rinner ned i datorn eller man blir sjuk under en utlandsresa. Fast sådant vill man ju lätt glömma bort när tillvaron flyter på som den ska. När du flyttar hemifrån är en försäkring mot oförutsedda händelser en nödvändighet och du ingår då inte längre i dina föräldraras försäkringsskydd. Att skaffa sig en hemförsäkring är en del av att vara vuxen och att själv ta ansvar för sitt liv.

Varför behöver du en försäkring som student?

Vi vill inte uppmåla en bild av att studentlivet är fyllt av faror, för så är det inte. Men förr eller senare råkar man ut för något oförutsett som gör livet surt. Saknar du då en försäkring blir livet ännu surare. Och det helt i onödan.

En bra hemförsäkring täcker det nödvändigaste. Du får du ersättning för förlorad och förstörd egendom vid brand, stöld eller inbrott i din bostad. Det ska också ingå en ansvarsförsäkring – som täcker skador som du av misstag har orsakat fastigheten du bor i – rättskyddsförsäkring – som ersätter ombuds- och rättegångskostnader om du blir indragen i en rättstvist – och en reseförsäkring – som täcker det nödvändigaste om du råkar ut för en olycka när du är ute och reser (under en kortare tid än 45 dagar).

Med en hemförsäkring riskerar du inte att bli ställd på bar backe om olyckan är framme. Som student är dessutom en grundläggande hemförsäkring relativt billig. För runt 50 kronor i månaden får du ett skapligt försäkringsskydd.

Tilläggsförsäkringar

En hemförsäkring kan kompletteras med tilläggsförsäkringar som ger dig ett förstärkt skydd. Den vanligaste tilläggsförsäkringen kallas Allrisk och täcker ”plötsliga oförutsedda skadehändelser”. Det kan exempelvis vara att du får läska i datorn eller tappar din kamera i marken när du är på utflykt. Att teckna en Allriskförsäkring är en god rekommendation, men här bör du läsa försäkringsbolagens finstilta villkor för hem- och allrisk och därefter själv göra en bedömning om du finner att en Allriskförsäkring är något för dig. Som student kostar Allriskförsäkringen några tio extra i månaden hos de flesta bolag, men hos Länsförsäkringar ingår Allrisk om du tecknar din hemförsäkring där.

Om du råkar ut för en olycka, det vill säga att du själv kommer till skada vid ett olycksfall, kan du med en Olycksfallsförsäkring får ersättning för uppkomna extra kostnader och du kan också få ersättning för sveda och värk. Via ditt universitet har du en mindre Olycksfallsförsäkring som gäller i samband med skolaktiviteter. Det samma gäller vanligen om du deltar i en föreningsaktivitet, då försäkrar föreningen dig under träningen och på vägen till och från träningen. Men kolla upp vad som gäller i din förening och ta inte någon försäkring för givet. Under din vanliga fritid du oförsäkrad utan Olycksfallsförsäkring. En Olycksfallsförsäkring kostar cirka 20 kronor per månad.

Därutöver finns det en mängd tilläggsförsäkringar och flertalet av dessa är troligen inte nödvändiga för dig. Men om du funderar på att studera utomlands under en termin eller ett läsår så bör du se över ditt försäkringsskydd. Läs mer på försäkringsbolagens hemsida.

Att tänka på

Om dina saker har blivit förstörda, eller stulna, och du vill ha ersättning från ditt försäkringsbolag så ska du kunna bevisa att grejerna har funnits i din ägo. Spara därför alltid kvitton på dina dyrare inköp. Fotografier kan också vara ett bra sätt att visa vad man har ägt eller äger. Fota värdeföremål och sakerna i din lägenhet. Spara sedan bilderna hos dina föräldrar eller bekant.

I alla försäkringar ingår något som kallas Självrisk. Självrisk motsvarar det belopp som du själv måste står för vid en stöld eller förlust av egendom. Det vill säga om din cykel som är värd 10 000 kronor blir stulen, och du har en självrisk på 1 500 kronor, så blir din ersättning från försäkringsbolaget 8 500 kronor.

Spara & Placera tipsar om försäkringar

– Nog för att det är trist att betala pengar varje månad till ett försäkringsbolag, men att vara utan en grundläggande hemförsäkring om olyckan är framme är ännu tristare.
– Du kan inte teckna en försäkring när olyckan redan har skett och därefter få ut ersättning.
– Allt täcks inte av försäkringsbolagen. Läs noggrant igenom vad som ingår, och vad som inte ingår, när du köper din försäkring.
– Skriv upp eller fotografera serienumret på din cykel, dator, mobil och elektronisk utrustning.
– Om olyckan är framme kontaktar du ditt försäkringsbolag via telefon snarast möjligt.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Bra genomgång om grunderna i hemförsäkringen. Skulle verkligen vilja säga att det är ett måste att ha en sådan, framför allt med tanke på att den inte kostar många kronor.

  2. Som student så får man ofta spara in på det mesta (utom party naturligtvis :)) , men en hemförsäkring är ändå värd att lägag ett par tior på. Som sagt så ingår det ju flera viktiga moment i den förutom just egendomskyddet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.