Ska jag amortera på mitt bolån eller investera på börsen? Så här kan du tänka

Funderar du över om du ska satsa på att amortera på ditt bolån eller om du ska använda dina pengar till att investera på börsen? Det kan kännas som en knepig avvägning. då det är två olika sätt att hantera sina pengar, och det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Idag vill jag därför skicka med dig några av mina tankar kring detta. Häng med!

Att amortera på ditt bolån innebär att du minskar din skuldsättning och därmed också minskar dina framtida räntekostnader. Detta kan vara en bra strategi om du har en hög skuldsättning och vill minska risken för att räntorna ska öka eller att du inte kan betala tillbaka ditt lån. En nackdel med att amortera är att du kanske går miste om avkastning på dina pengar genom att inte investera dem på annat sätt.

Att investera på börsen kan ge dig en högre avkastning på dina pengar än vad du skulle få genom att amortera på ditt bolån. Detta är särskilt sant om du har en längre tidshorisont och kan hantera kortsiktiga fluktuationer på marknaden. En nackdel med att investera på börsen är att det finns en viss osäkerhet och risk, och du kan potentiellt förlora pengar.

När du står inför valet mellan att amortera på ditt bolån eller investera på börsen är det viktigt att ta hänsyn till din personliga situation och dina finansiella mål.

Om du har en hög skuldsättning och oroar dig för att räntorna kan öka eller att du inte kommer att kunna betala tillbaka ditt lån, kan det vara en bra idé att amortera på ditt bolån. Genom att amortera minskar du din skuldsättning, vilket i sin tur minskar dina framtida räntekostnader. Detta kan vara en trygg strategi som ger dig en bättre ekonomisk stabilitet.

Å andra sidan kan det vara lönsamt att investera på börsen om du har en längre tidshorisont och kan hantera kortsiktiga fluktuationer på marknaden. Genom att investera på börsen kan du potentiellt få en högre avkastning på dina pengar än vad du skulle få genom att amortera på ditt bolån. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns en viss osäkerhet och risk kopplad till börsen, och du kan potentiellt förlora pengar.

Det är också värt att nämna att det inte alltid behöver vara antingen eller – du kan göra både och. Du kan välja att amortera på ditt bolån samtidigt som du investerar en del av dina pengar på börsen. Genom att göra båda delarna kan du minska din skuldsättning samtidigt som du kan dra nytta av potentiell avkastning på marknaden.

Det bästa valet för dig beror på din personliga situation och dina finansiella mål.

Amortera till dig själv – ett kreativt alternativ för dig med låg bolåneränta

I det här sammanhanget vill jag presentera ett alternativ till dig som fortfarande har låg bolåneränta. Amortera till dig själv istället för till banken!

Va, vad yrar jag om nu kanske du undrar? Vad jag menar när jag säger att man kan ”amortera till sig själv? Jo, nu när räntorna har stigit så har även sparräntor stigit. Även sparkonton med fria insättningar och uttag kan idag ha upp till 2,8% vilket inte är så illa (källa Compricer).

Om man tillhör den grupp av bolånetagare som har bundit sitt bolån och vet att det kommer vara så en tid framöver så kan det därför vara en god ide att sätta av pengar på ett sparkonto istället för att amortera till banken. För att detta ska vara en bra ide så förutsätter detta dock att sparräntan du får är en del högre den ränta du har på ditt bolån. När sedan ränteläget förändras i framtiden kan ditt ”amortera till mig själv”-sparande vara den buffert som jämnar ut svängningarna. Inte så dumt eller hur?

Det här är en liten specialare som jag själv tillämpar eftersom vi sitter med en tvådelat lån som till hälften är bundet till sista september 2023 (1,16%) och till hälften till sista december 2024 (1,56%). Kanske kan det vara en grej att ”amortera till sig själv” även för dig?

Hur tänker du kring valet att amortera eller investera? Vilken strategi har du och varför? Lämna gärna en kommentar så kan vi lära av varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.