Plånbok

Inga pengar kvar att spara och investera? Så kan du öka dina inkomster och ta kontroll över din framtid

Att spara och investera pengar för att skapa en buffert är säkert ett tips som du hört många gånger. Att investera i fonder och aktier för att uppnå dina ekonomiska mål är säkert också ett vanligt råd som du stött på. Men om pengarna inte räcker då? Om din ekonomi bara tillåter att du sköter och betalar för det grundläggande i livet, hur ska du agera då? Många har faktiskt en pressad ekonomisk situation och tjänar inget eller väldigt lite. Om du är i den situationen så vill jag hjälpa dig, så häng med! Jag kommer nu nämligen ge dig några idéer om hur du kan ta dig ur denna situation.

Att inte ha pengar över till att spara och investera kan vara en frustrerande och stressande situation. Man lyckas aldrig skrapa ihop till en buffert till oförutsedda utgifter och än mindre kan man komma igång med ett sparande för att uppnå ekonomiska mål som möjliggör ett enklare liv, kanske en resa eller något extra till sig själv eller sin familj. Men det är viktigt att komma ihåg att varje liten summa kan göra skillnad och att detta är en situation som det går att ta sig ur. Även om det inte är möjligt att spara mycket varje månad, kan man börja med att spara en liten summa och gradvis öka den över tiden.

Som Warren Buffett har sagt: ”Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving.” Att vända på perspektivet och prioritera sparande kan vara en nyckel till att förbättra din ekonomiska situation på sikt. Det kan också vara värt att se över dina utgifter och försöka minska onödiga kostnader.

Det kan vara en utmaning att ändra vanor och prioriteringar, men det är möjligt med tålamod och engagemang. Kom ihåg att varje liten summa gör skillnad och att du kan bygga upp din ekonomiska situation gradvis över tid. Som Dave Ramsey har sagt: ”A budget is telling your money where to go instead of wondering where it went.” Genom att skapa en budget och hålla dig till den kan du ta kontroll över dina pengar och förbättra din ekonomiska framtid.

När du har allt detta på plats så tycker jag du ska ett enda fokus – att skapa större inkomster – och det är just detta som jag kommer att ägna resten av denna artikel åt. Med detta sagt, att skaffa sig större inkomster kräver arbete och ansträngning, men det är fullt möjligt om du är villig att göra jobbet. Så låt oss börja!

Ett av de mest uppenbara sätten att skaffa sig mer inkomster är att du tar på dig fler jobb eller söker ett högre betalt jobb än det du har idag. Men om du redan har ett fulltidsjobb kan det vara svårt att hitta tid för att ta på dig fler jobb. I sådana fall kan du överväga att söka efter onlinejobb som du kan göra hemifrån, till exempel frilansuppdrag, översättningsuppdrag eller webbutveckling. Detta ger dig möjlighet att tjäna pengar på din egen tid och utnyttja din talang.

En annan idé är att starta din egen verksamhet. Detta kan vara skrämmande, men det kan också vara mycket givande. Att starta en verksamhet ger dig frihet att välja dina egna arbetsuppgifter, bestämma din egen arbetstid och ta kontroll över din ekonomi. Du kan starta en verksamhet i vilken bransch som helst, från att sälja egenproducerade varor till att erbjuda tjänster som trädgårdsarbete eller städning. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Men för att starta en framgångsrik verksamhet krävs det planering och hårt arbete. Så gör en marknadsundersökning, skapa en affärsplan och se till att du har tillräckligt med startkapital.

En annan idé är att sälja saker du inte längre behöver eller vill ha. Det kan vara allt från kläder till möbler till elektronik. När du säljer saker du inte längre behöver eller vill ha, kan du tjäna extra pengar samtidigt som du också blir av med oanvända saker i ditt hem. Du kan sälja dina saker på online marknadsplatser som Tradera, Blocket, Marketplace eller genom att ha en garageförsäljning eller loppis. För egen del så har jag nästan alltid några aktiva annonser på Tradera som ger mig lite extra pengar att spara och investera (här är min Tradera-profil). Om du har en talang för att skapa saker så kan du också sälja dina egna grejer online på plattformar som Etsy eller kanske i en lokala butik. Möjligheterna är många.

En annan idé är att hyra ut dina grejer, till exempel på Hygglo. Här kan du hitta min profil på Hygglo där jag hyr ut saker till folk i min stad. Genom denna plattform har jag vid flera tillfällen hyrt ut vår stege, en varmluftspistol och ett kamerastativ. Sammantaget har det också bidragit lite till vår familjs ekonomi samtidigt som det krävt ganska lite jobb från min sida.

Om du äger en sommarstuga eller ett hus som du inte använder så ofta, kan du överväga att hyra ut dem också. Det finns många online tjänster som AirBnb, som låter dig hyra ut ditt hem eller din lägenhet till resenärer. Du kan också hyra ut din bil genom tjänster på nätet. Kort sagt, genom att hyra ut dina tillgångar kan du tjäna extra pengar samtidigt som du också hjälper andra.

För att illustrera hur det är möjligt att skaffa sig mer och fler inkomster, låt mig berätta en anekdot om en person jag känner. Låt oss kalla henne Anna. Anna jobbade som försäljningsassistent på ett medelstort företag och tjänade en genomsnittlig lön. Hon drömde om att resa till olika platser runt om i världen, men hennes inkomst och tidsplan gjorde det svårt att göra det.

En dag bestämde Anna sig för att ta tag i sin dröm och började söka efter onlinejobb. Hon hade alltid varit bra på att skriva och började söka efter frilansuppdrag på nätet. Efter några veckor hittade hon ett jobb och började skriva artiklar på sidan om sitt vanliga jobb. Efter ett par månader hade hon byggt upp en imponerande portfolio av texter och kunde tjäna tillräckligt med pengar för att resa till Europa i två veckor.

När hon kom hem insåg hon att hon hade en viss talang för det skrivna ordet och bestämde sig därför för att starta en egen blogg. Hon började skriva om sina resor och tips för att resa på budget. Efter ett år hade hennes blogg blivit så populär att hon kunde säga upp sig från sitt jobb som försäljningsassistent och arbeta på heltid med sin blogg och sitt frilansskrivande.

Anna insåg snabbt att hon kunde kombinera sin passion för att skriva och sitt intresse för resor för att öka sina inkomster. Hon började sälja digitala produkter på sin blogg, exempelvis e-böcker och reseguider, och började också erbjuda konsultationstjänster för personer som ville resa på en liten budget. Genom att bygga upp en stark online-närvaro och erbjuda värdefulla tjänster och produkter för sin publik, kunde Anna öka sina inkomster steg för steg.

Anna är ett bra exempel på hur man kan skaffa sig mer och fler inkomster genom att ta initiativ och arbeta hårt för att uppnå sina mål. Hon använde sin talang och passion för att skriva och skapa innehåll som var av värde för andra. Detta innehåll gav henne bra närvaro online vilket i sin tur gjorde att hon kunde öka sina inkomster på olika sätt.

Att skaffa sig mer och fler inkomster handlar alltså inte bara om att öka sin lön eller få en högre betald anställning. Det handlar om att ta initiativ och arbeta hårt för att öka sina inkomster på olika sätt. Genom att sälja saker du inte längre behöver, hyra ut dina tillgångar, minska dina utgifter, starta ett sidoprojekt eller kanske ett eget företag, kan du öka dina inkomster och skapa bättre ekonomiska marginaler, sparande och en möjlighet att investera för framtiden.

Så, vilka talanger eller passioner har du som du kan använda för att öka dina inkomster? Vilka åtgärder kan du vidta för att minska dina utgifter och spara pengar? Har du prylar eller kanske andra tillgångar du skulle kunna hyra ut eller saker du kan sälja av? Genom att ta dessa frågor på allvar och agera på dem, kan du öka dina inkomster och uppnå dina drömmar.

Lämna gärna en kommentar nedan och berätta om dina egna erfarenheter eller om du har ytterligare tips. Tillsammans kan vi inspirera varandra att ta kontroll över vår ekonomiska framtid och uppnå våra mål.

Kör så det ryker! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.