Extrajobb – att jobba vid sidan av plugget

Att skaffa sig ett deltidsjobb vid sidan av studierna kan vara en god idé. Det ger dig välkommet tillskott i kassan och du får möjlighet att skaffa dig vänner utanför din vanliga studiemiljö. Arbetslivserfarenhet är också en bra merit tillsammans med dina studier när du senare söker dig vidare till nya jobb.

Som student är ekonomin begränsad och att tjäna pengar på ett extrajobb är för vissa inte bara en möjlighet utan en nödvändighet. Inte minst för den som vill minska eller undkomma en framtida studielåns börda. Två praktiska saker bör man ha i åtanke innan man bokar upp sig på allt för mycket jobb. Dina inkomster får inte överstiga fribeloppet, det vill säga 68 480 kronor per kalender halvår, om du vill ha fortsatt fullt studiemedel. Det är också viktigt att ditt jobb inte går ut över dina studier. Du behöver minst klara ¾ dina kurser för bibehållna studiemedel.

Studenter är eftertraktad arbetskraft och möjligheterna att hitta ett deltidsjobb är vanligtvis goda.

Spara & Placera tipsar om hur du hittar jobbet

– Titta på anslagstavlorna som finns på ditt universitet eller högskola. Där sätter företag upp lappar om att de söker extrapersonal.

– Kolla på studentkårernas hemsida. Studentkårerna samarbetar med en mängd företag och organisationer som söker folk.

– Jobbsajter och rekryteringsföretag finns det en flertalet av. Det är bara att söka på nätet. Några av dem är specialiserade på studentjobb.

– Passa på att starta eget. Håkan la grunden till sitt företag under studieperioden. Drivhuset är en organisation som finns vid många lärosäten och hjälper nya entreprenörer att komma igång.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Mitt bästa tips är att inte söka jobb via annons utan att finna företagen på mer kreativa sätt och kontakta dem direkt. Många företag lägger aldrig ut annons men är ändå behov av personal som vikarier, extra personal eller annat.

  2. Kanonbra tips! Tror dem flesta inte tänker på att starta eget. Man är kvar i att man ska vara anställd. Det finns ju massor av möjligheter online vilket kan utnyttjas av studenter. framför allt dem som är tekniskt inriktade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.