För många betyder studier vid universitetet också en flytt hemifrån. Men för att kunna flytta krävs en lägenhet eller annat boende på den nya orten. Drömlägenheten kanske du inte får direkt, men som student har du flera alternativa när du söker bostad och det brukar faktiskt ordna sig för de allra flesta.
När höstterminen startar är det mer regel än undantag att tidningarna fylls med reportage om hemlösa studenter. Det ger en bild som inte är helt korrekt. Det kan vara så att du får tillbringa dina första nätter eller veckor i ett provisoriskt boende – studentkorridor, vandrarhem, sovsal eller motsvarande. Men det viktigaste att komma ihåg är att det kommer att lösa sig för dig såväl som för de allra flesta andra. Någon månad in på terminen har i stort sätt alla studenter hittat en bostad.
Hur får man tag i en bostad?
Börja sök bostad så snart som möjligt. Det är ett bra tips oavsett vart du har tänkt flytta. Bostadssökandet skiljer sig åt beroende på till vilken ort du har tänkta att flytta. Men här följer några möjliga sökvägar som du bör kolla upp.
– Ställ dig i kö hos det kommunala bostadsbolaget på din studieort. De har också studentlägenheter som endast är avsedda för studenter.
– Mejla till privata hyresvärdar.
– Titta i den lokala tidningen efter lediga rum eller lägenheter.
– Sök på Blocket eller andra annonssajter.
– Kolla på studentkårens hemsida. De flesta kårer kan hjälpa dig att hitta lägenhet, korridorsrum eller inneboende möjligheter.
– På vissa studieorter erbjuds en boendegaranti. Det innebär att du garanteras en bostad på, eller omkring, studieorten till ett visst datum. Kolla på ditt universitets hemsida eller på studentorganisationernas sajter.
– Via Mecenatkortets hemsida kan du gå in på sökastudentbostad.se
Bostadsbidrag
Du som har fyllt 18 men inte 29 år kan ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du får beror på hur många ni är i hushållet, hur mycket du betalar för bostaden och hur stor bostaden är. Din inkomst före skatt påverkar också hur stort bidraget kan bli. Som inkomst räknas 80 procent av studiebidraget. Ansökan görs hos Försäkringskassan
Glöm inte detta i samband med flytten till studentboendet
– Enligt Skatteverkets grundregel om folkbokförning skall du vara folkbokförd på studieorten om det är där som du i huvudsak vistas och bor.
– Att göra adressändring och anmäla sin flytt kostar ingenting. Du gör det enkelt på www.adressandring.se. Vill du ha din post eftersänd, vilket kan vara en god idé, så får du som student betala 195 kronor för ett års eftersändning.
Spara & Placera tipsar!
– På många studieorter är det dyrt och svårt att få tag i små lägenheter. Gå samman med några kompisar och hyr en 4:a eller 5:a. Dessa lägenheter kan vara enklare att hitta och är ni flera som delar blir månadskostnaden vanligen lägre än om du hade bott i en egen lägenhet.
– Hittar du inget på studieorten – kolla på närliggande orter och pendla in till universitetet. Det kostar dig troligen inte mer pengar och i vissa kranskommuner erbjuds studenter gratis kollektivtrafik om de bosätter sig där. Vill du bo närmare universitetet längre fram är det enklare att byta efter någon termin då du har samlat på dig fler köpoäng.