CSN och studiemedel – en del av din studentvardag

Att studera innebär för många att börja leva på studiemedel, pengar som du får och lånar från Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Innan pengarna hamnar på ditt konto finns det dock en del saker att göra.

Så här funkar det

Du måste själv ansöka hos CSN om du vill ha ut studiemedel. Vårt tips är att ansöka i god tid. Du kan skicka in din ansökan även om du inte vet om du blivit antagen till den utbildning som du sökt. Du ansöker via CSNs hemsida.

De pengar som CSN betalar ut till dig består av en bidragsdel och en lånedel. Den största delen är lån och du börjar betala tillbaka när dina studier är avslutade. För det allra flesta är det inget större problem men ett bra tips är ändå att inte låna mer pengar än nödvändigt. Möjligheten finns att plocka ut en mindre lånedel men fortfarande ha maximalt bidrag. Om du pluggar 75- eller 50 procent har du också rätt till studiemedel, men då med ett lägre belopp.

När du börjar terminen och blivit registrerad på kursen du ska läsa, så ska du lämna in en studieförsäkran till CSN. Annars betalas inte några pengar ut. Du ansvarar själv för att rapportera om det sker några förändringar i dina studier som kan påverka din rätt till studiestöd.

För närvarande (1 juli 2011) är full ersättning från CSN 2169 kronor per vecka om du pluggar heltid. Av de 2169 kronorna är 680 kronor bidrag och 1489 kronor lån. Pengarna betalas ut månadsvis, den 25:e, och i förskott. Du får ha inkomster från arbete på upp till 68 480 kronor per kalenderhalvår utan att ditt studiemedel minskas. Till kommande terminer och läsår krävs att du håller en studietakt på minst 75 procent för att få fortsatt ersättning. I klar text – du måste fixa merparten av tentorna för att få studiemedel nästa termin.

 

Du kan ha rätt till en högre ersättning i fall du har barn, eller är över 25 år och tidigare har haft inkomster av arbete. Du kan också vara berättigad till merkostnadslån. Om du pluggar till specialpedagog kan ett högre studiebidrag betalas ut. Extra eller högre ersättning från CSN är förbundet med specifika villkor så kolla på deras hemsida om du uppfyller något av kraven.

På CSNs hemsida www.csn.se sköter du det mesta som är kopplat till studiemedel. Där gör du din ansökan, lämnar din studieförsäkran och meddelar ditt bankkonto. Du kan även räkna ut hur mycket du kommer att få ut i ersättning och hur mycket som du kommer att behöva betala tillbaka.

Några tips till en bättre studentekonomi

Spara pengar i september till kommande knapra sommarmånader.

Studiemedlen betalas ut i månadsvis och i förskott. Det innebär att du troligen kommer att ha god ekonomi i augusti och september eftersom utbetalningarna då kommer tätt, samtidigt som du kanske får lön utbetald från jobb du gjorde under sommaren. Spara något av dessa pengar tills maj och juni! I maj kommer utbetalningen från CSN att vara liten och även om du börjar jobba direkt efter terminslutet så får du troligen inte dessa pengar utbetalda förrän 25 juli. Det innebär att du behöver planera din budget så att du inte står utan pengar under dessa sommarmånader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.