Vegetarisk stoganoff

Vegetarisk Stroganoff

Stroganoff är en prisvärd och praktisk måltid i vardagen. Det är dessutom en rätt som fungerar utmärkt att göra vegetarisk. Det här är ett laktovegetariskt recept (innehåller mejeriprodukter) men det går också att köra rätten vegansk. Byt då ut mejerigrädden mot sojagrädde.

Tidigare har Håkan skrivit om sin favoritstroganoff här på Recepten. Rätten går lämpar sig fint att variera i styrka och smak. Det som är bra med Stroganoff är också att det som blir över efter middagen gör passar perfekt som lunchlåda dagen därpå. Gör därför någon extra portion att lägga i frysen eller ta med till jobbet.

Hemma hos oss är K demivegetarian (äter fisk och mejeriprodukter) medan jag själv stoppar i mig lite av varje. Av praktiska skäl blir det ofta fisk när det skall lagas mat eftersom vi båda gillar det. Att tillaga och serverar ett antal smårätter är också ett alternativ som är både gott och funktionellt när olika kosthållningar skall tillgodses. Då kan både vegetarisk mat och kötträtter samsas på bordet. Ett tredje alternativ för oss är att göra varsin huvudrätt men med gemensamt tillbehör i form av potatis, ris, pasta och/eller sallad. Då är olika varianter av grytor och storkok mycket bra. Stroganoff tillhör en sådan favorit. Till K svänger vi ihop en Stroganoff med sojakorv och i grytan bredvid lagar jag min Stroganoff med korv från Åkes Hemlagade i Tingsryd.

Recept: Vegetarisk Stroganoff

Om receptet: Den här laddningen blir fyra portioner men kan utan problem utökas eller minskas. Vegetarisk Stroganoff är lika lämplig för vegetarianen som för den som bara vill dra ned på sitt köttintag.

Vegetarisk stoganoff

Ingredienser

  • 6 st sojakorvar
  • 1 liten morot
  • 1 burk hela konserverade tomater (eller krossade)
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ½- 1 buljongtärning (grönsak)
  • 2-3 msk ketchup
  • 3-4 msk grädde
  • Olja (raps eller oliv)
  • Några droppar tabasco
  • Chili och paprikapulver efter smak.

Så här gör du!

  • Skär de tinade sojakorvarna i bitar.
  • Hacka löken.
  • Skala moroten och riv den grovt.
  • Värm oljan i en stekpanna eller gryta.
  • Fräs lök och korv.
  • Slå på tomat, buljongtärning och kryddor. Låt koka i 10- 15 minuter.
  • Smaka av med grädden.

Serveringsförslag

Stroganoff passar till nästan allt: ris, potatis och pasta. Nu i september finns det gott om gröna tomater som gör sig bra till salladen och korvrätter.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.