Ibland har man tiden att låta matlagningen bli lite av ett projekt. Så var det för mig förra helgen då jag malde älgfärs hemma i köket och sedan förädlade denna till en fin mustig älgfärssoppa med bra drag i. Den blev perfekt att värma sig med nu när höstrusket tagit ett fast grepp om våra trakter.
Som jag nämnt tidigare på bloggen så är både min bror och min brorson inbitna jägare vilket innebär att jag ibland få viltkött levererat till mig. Det är en verklig förmån och känns lite lyxigt. Oktober har för deras del inneburit att den efterlängtade älgjakten har startat. För min del har den inneburit att jag fått ta del av resultatet av jakten och att jag för första gången i mitt liv har malt min egen köttfärs på älg.
Att mala älgfärs med vår gamla Electrolux-apparat från 70-talet gick faktiskt som en dans. Jag som trodde att det skulle vara värsta projektet hade bara efter några minuter prima älgfärs i min ägo. Nu har jag så pass bra självförtroende med denna apparat att det kanske snart blir hemgjord korv också…
Älgfärsen som jag malt fick sedan utgöra huvudingrediensen i en mustig älgfärssoppa som verkligen inte gjorde mig besviken. Det visade sig bli en soppa som klippt och skuren för att höja temperaturen vilken höstdag som helst, och som definitivt platsar här på matbloggen. Bon appétit!
Recept: Mustig älgfärssoppa
Om receptet: Det här receptet ger dig minst 4 portioner prima älgfärssoppa.
Ingredienser
- 400 g älgfärs
- 2 stora gula lökar
- 4 potatisar
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- 4 köttbuljongtärningar
- 12 dl vatten
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk paprikapulver
- 2 tsk soja
- 2 krm kajenpeppar
- 2 vitlöksklyftor
- smör till stekning
- salt
Så här gör du!
- Skala och hacka löken och skala och skär potatisen i tärningar. Dela och kärna ur paprikorna också. Skär även dem i lämpliga bitar.
- Ta fram en stor kastrull och i med en klick smör. Fräs sedan lök och paprika i ett par minuter i denna.
- Tillsätt potatis, buljongtärningar, vatten, tomatpuré och paprikapulver. Låt alltsammans koka under lock i ungefär 15 minuter.
- Bryn älgfärsen i en klick smör i en stekpanna. Lägg sedan ner den i soppan. Tillsätt nu även i sojan, kajenpeppar, pressad vitlök. Rör om, smaka av och tillsätt sedan salt efter behov (för mig blev det ½ tsk salt men det beror på tycke och smak).
- Koka samman allt på svag värme i ca 5 minuter.
Serveringsförslag
Servera gärna den mustiga älgfärssoppan med vitt bröd, gräddfil och kanske ett glas rött vin.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Ja, har man en gång börjat med att använda den där köttkvarnen så finns det ingen återvändo (tack och lov), vi mal all vår köttfärs numera. Bara att passa på när det finns billigt bra kött, köpa hem och fixa ett lager till frysen.
Och att göra egen korv är så mycket enklare än man kan tro, finns så många olika smakkombinationer att experimentera med.
Härligt med vilt-tider, väntar just nu på vildsvin och hjort som ska anlända till köket, inte dumt med kontakter:)
Lycka till med korvmakeriet,
Mårtenssons
Att komma över vilt från släkt eller vänner är verkligen lyx! Jag flirtar till mig lite ibland också från vänner då min man jagar så sällan nu för tiden. Älgfärs i soppan måste göra den extra god. Riktigt härlig inbjudande bild!
Tackar! :) Ja, det var faktiskt lite av en aha-upplevelse att mala själv för första gången. Inga problem det där. Det kommer att kännas riktigt lyxigt att äta första egna korven. Ser fram emot det.
Vildsvin och hjort! Fina grejer. Håller ett öga på er blogg så att jag får veta vad det blir av dessa trevliga råvaror.
Tack Emmy! Ja, soppan är en höjdare. Roligt att du gillar bilden. Jag försöker lära mig detta med matfoto och tycker det är riktigt roligt. Men det är verkligen inte bara att ta en bild. Ibland ser det inte alls så gott ut på bilderna jag tar som det var i verkligheten.