Bonne femme

Veckans gastronomiska ord – Bonne femme

Det franska köket är underbart och har också givit oss många gastronomiska uttryck. Ett av dessa ska jag försöka reda ut. Det är nämligen dags för veckans gastronomiska ord som denna vecka är bonne femme.

Bonne femme – Detta gastronomiska begrepp är franska för ”god kvinna”. Det är också beteckningen för maträtter av gedigen husmanskosttyp, enkelt tillagad, ofta med ärtor, morötter, potatis, svamp och bacon. Även ett slags potatissoppa.

Ovan ser ni en bild jag tog på en enkel Coq au vin som jag skulle vilja benämna som en bonne femme-rätt. Hur jag lagade till den kan ni läsa om här på bloggen imorgon. Kan redan nu berätta att den var riktigt smakrik och mustig.

Under rubriken Veckans gastronomiska ord försöker jag mig på att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften jag tagit på mig är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Kanske medför detta projekt att ni lär er något nytt, jag lär mig garanterat massor. För fler gastronomiska ord och begrepp kan du kolla in min ordlista för matlagning, en ordlista som jag jobbar med kontinuerligt och fyller på allt eftersom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.